Sıcak Havalarda Kolay Uyuma Yolları Nelerdir?


Yaz sıcaklarının uyku düzenimiz üzerindeki etkileri malum. Sıcaklıkların artmasıyla birlikte sıcak odalarda uyumak da bir o kadar zorlaşıyor. Peki, neden yaz aylarında uyumak daha zor ve sıcak havalarda kolay uyumak için neler yapabiliriz ? Gelin bu sorunun cevabını birlikte arayalım.

Yaz Aylarında Neden Daha Zor Uyuruz?

Araştırmalar, birçok insanın yaz aylarında uyku düzenlerini ve rutinlerini sürdürmekte zorlandığını gösteriyor.

Öncelikle yaz aylarında ideal uyku ortamını sağlamak çok daha zor hale geliyor.

  • Normal şartlarda ortalama 18 derece olması gereken yatak odası ısısı, yaz aylarında ciddi oranda artış gösteriyor. Birçoğumuz da bu yüksek sıcaklıklar yüzünden uykuya dalmakta zorluk çekiyoruz.
  • Kısaca açıklamak gerekirse; normal şartlarda 37 derece olan vücut ısımız uyku öncesinde 1-2 derece düşüyor ve bu ısı düşüşü de beynimize uyumamız gerektiğinin sinyallerini veriyor.
  • Ancak, yaz aylarında artan sıcaklar nedeniyle uyku öncesi ısı düşüşünü yaşamakta zorlanıyoruz ve vücudumuz bu sinyali alamadığı için uykuya daha zor hazırlanıyor.
  • Sıcak havalarda uyumamızın önündeki bir diğer engel de yatak odamızın nem oranı. Normal şartlarda yüzde 65 olması gereken bu rakam, yaz aylarında çok artıyor ve yalnızca uyku sağlığımızı değil, solunum sistemimizi de ciddi anlamda etkiliyor. Sonuç olarak ise nem yüzünden uyumakta zorlanıyoruz.

  • Yaz aylarında uyku düzenimizi bozan bir diğer etmen ise 'sıvı kaybı'. Yazın kışa kıyasla çok daha fazla su kaybediyoruz; ancak eğer düzenli su içme alışkanlığımız yoksa kaybettiğimiz bu sıvıları yerine koyamıyoruz.
  • Son suçlumuz ise gün içi şekerlemeleri. Evet, yaz aylarında gün içinde mayışıp uykumuzun gelmesi oldukça normal bir durum ama buna yenik düşmek doğru değil.
  • Aksi takdirde, uykumuzu gün içinde parça parça alıyoruz ve zaten yaz sıcaklarında uyumak zorken gece uykuya dalmayı daha da zorlaştırıyoruz.

Sıcak Odada Uyumak Sağlığa Zararlı Mı?

Yaz sıcaklarında uyumak zorunda kaldığımızda aklımızı en çok kurcalayan sorulardan biri bu ve maalesef cevabı 'Evet,zararlı!'

Sıcakta uyumanın başlıca zararları ise:

  • Uyku düzenini bozar ve uzun vadede uyku ile alakalı sorunlara neden olur.
  • Uyku düzeni bozulan ya da yeterli uykusunu alamayan bireylerde gün boyu dikkat ve odaklanma sorunları görülür.
  • Artan karbonmonoksit seviyeleri endeniyle kalp rahatsızlıkları tetiklenir.
  • Eğer nem oranı düşük bir yerde yaşıyorsanız, cilt ihtiyacı olan nemi uykuda karşılayamaz ve kurumaya başlar. Bu konuda adım atılmadığı takdirde cilt faunası bozulabilir ve sedef, mantar gibi rahatsızlıklara zemin oluşturur.
  • Üreme sağlığı üzerinde olumsuz etkileri vardır. Yatak odasındaki yüksek ısı, sperm hareketliliğini düşürür ve çocuk yapmanın önünde engel oluşturabilir.
  • Kuru havalar bakterilerin üremesi ve hayatta kalması için eşsiz ortamlardır. Bu nedenle, sıcak odada uyumak bağışıklık sistemimizi ve hastalık döngümüzü de etkiler.

Sıcak Havalarda Kolay Uykuya Dalma Yolları

Öncelikle mevsimden bağımsız olarak uyku hijyeni kurallarına uymamak, uykuya dalmamızın önünde her zaman engeldir. Uyku sorunlarının arttığı yaz aylarında da uyku düzenimiz için bu kurallara uymamız gerekir. Ayrıca, yaz aylarında sağlıklı ve kolay bir uyku için aşağıdaki yöntemlere de başvurabilirsiniz.

 1. Yatak odanızın ideal ısı ve nem oranını ayarlayın.

Yaz aylarında uyku koşulları oluşturmak biraz zor olabilir. Ancak, yatmadan hemen önce odayı güzelce havalandırmak, biraz klima ve nem makinesi çalıştırmak ideal uyku ortamını oluşturmanızı sağlayabilir. Ancak bu cihazları yatmadan en geç 30 dakika önce çalıştırmalısınız ve uyurken kapalı tutmalısınız. Oda ısınızı 16-19, nemini ise %65 oranına getirmeniz yeterli olacaktır.

 2. Yazın rahat uyumak için sıvı alımınızı arttırın.

Yaz aylarında terleme yoluyla daha fazla sıvı kaybettiğimiz için, günlük içtiğimiz su miktarını biraz arttırmak gerekir. Böylece dehidrasyon kaynaklı uyku sorunlarının da önüne geçebiliriz. Özellikle, yazları yatağa girip saatlerce sağa sola dönüyor ve uyuyamıyorsanız bu maddeyi atlamamalısınız.

 3. Yazın yatak odası bitkileri yetiştirin.

Birçoğumuz yatak odasında bitki olmayacağını sanır; ama geceleri de fotosentez yapmaya devam eden ve yatak odamızın havasını temizleyen bitkiler, uyku sağlığımızı da olumlu etkiler. Ayrıca, sıcak yatak odalarındaki karbonmonoksit oranını da düşürür ve hem daha kolay uyumamızı hem de kaliteli bir uyku çekmemizi sağlarlar. Dilerseniz Yatak Odası Bitkileri yazımızdan bu müthiş bitkilerin listesine ulaşabilirsiniz.

  4. Yazın uyku alanınızda sentetikten uzak durun.

Sıcak havalarda kolay uyuyabilmek için yatak odasındaki tekstil ürünlerinin türü de oldukça önemlidir. Pijamalarda, iç çamaşırlarda ve nevresimlerde sentetik terich etmek, daha fazla terlememize ve sıcaktan uyuyamamamıza neden olur. Ayrıca, sıcak hava terle birleştiğinde mantar ve bakterilere de davetiye çıkarır. Bu nedenle yaz aylarında nevresim ve uyku kıyafetlerimizde mutlaka pamuklu ve nefes alan ürünlere yönelmeliyiz.

Uyku hijyeni kuralları ile bu yöntemler birleştiğinde eminiz ki yaz sıcaklarında uyuyamama sorunlarınız da azalacaktır. Her ne kadar çok bunaltıcı olsa da sabırlı olduğunuz ve uyku hijyenine dikkat ettiğiniz sürece bu 3 ayı daha dinç atlatabilirsiniz. Aksi takdirde, kronik uykusuzluk yaşayıp yaşamadığınızdan emin olmak için doktorunuza başvurmanızı tavsiye ederiz.

Sıkça Sorulan Sorular

Yazın klimalı açıkken uyumak zararlı mı?

Evet. Klimanın ısısının yayılma yavaşlığı nedeniyle, uyku esnasında ani ısı değişimleri yaşayabilirsiniz. Halbuki zaten uyku esnasında, normalde 37 derece olan vücut ısınız 1-2 derece düşer. Klimaya ihtiyaç duymazsınız. Ancak yazın kolay uykuya dalmak için uyumadan en az yarım saat önce oda ısınız 16-19 dereceye gelene kadar klima açabilirsiniz.

Yazın nasıl nevresimler tercih edilmeli?

Yaz aylarında hem nevresimlerinizde hem de uyku kıyafetlerinizde sentetikten uzak durmalısınız. Olabildiği kadar hava alan, doüal ve pamuklu ürünler tercih etmelisiniz. Aksi takdirde terleme nedeniyle yazları hem daha zor uyursunuz hem de mantar gibi hastalıklara davetiye çıkarırsınız.

Sıcaktan uyuyamıyorum, ne yapabilirim?

Öncelikle yaz aylarında sıcaktan uyuyamama nedenini açıklayalım: İdeal olmayan uyku ortamı. İdeal uyku ortamında oda ısısı ortalama 18 derece, nem oranı ise %65 olmalıdır. Böyle bir ortamda bedeniniz kendini uykuya hazırlayacak ve kolayca uyku haline geçecektir.