Meditasyon Nedir ve Meditasyonun Faydaları Nelerdir?


Günümüzde doktorların da sıklıkla önerdiği ve kent yaşamındaki stresle baş etmenin en kolay yollarından biri olan meditasyon her geçen gün yaygınlaşmaya devam ediyor; ama meditasyonun özünün ne olduğu birçok insan için bilinmezliğini koruyor. Peki, meditasyon aslında nedir? Meditasyonun bir dinle alakası var mıdır ve insan sağlığı üzerindeki etkileri nelerdir? Tüm sorularınızın yanıtları bu yazımızda!

Meditasyon Nedir?

Meditasyon Latince’de gözden geçirme, üzerine düşünme gibi anlamlara gelen meditatio  kelimesinden türemiştir. Kelime anlamından da anlaşılacağı gibi meditasyon aslında zihinsel bir yolculuğu, denetleme ve arayışı ifade eder.

Bireylerin iç huzura erişebilmesi, zihnini berraklaştırması ve öz varlığına ulaşmasını sağlayan teknikler bütünüdür.

İnsan beyni gün içinde birçok farklı düşünce üretir; bilimsel olarak tam bir rakam verilmese dahi insan beyninin durmadan çalıştığı ve tek bir günde dahi yüzlerce düşünce ürettiği bilinmektedir. Yani gün içinde birey farkında olmasa dahi karşılaştığı tüm uyaranlar birçok nöronu harekete geçirmekte ve yeni bağlantılar kurmasına neden olmaktadır.

Bireyler ise bütün bu karmaşık düşünceler içinde gezinirken zihinlerinin derinliklerine ulaşmakta, öz huzur ve dengeye ulaşmakta zorluk çekerler. İşte meditasyon tüm bu düşüncelerden uzaklaşarak kendi özüne yolculuk yapmanın en etkili yoludur. 

Meditasyon Nasıl Yapılır?

Meditasyon birçoğumuzun bildiğinin aksine sakin bir ortamda, bilinç bulanıkken yapılan bir pratik değildir. Meditasyon yapmanın birçok farklı tekniği vardır ve bu teknikler arasında hareketli ve bilinç tamamen açıkken yapılan farklı yöntemler de vardır.

Ancak kısaca açıklamak gerekirse, meditasyon bulunulan coğrafi bölgeye, kültüre ve hakim olan inanışa göre birçok farklı biçimde karşımıza çıkabilir. Meditasyon herhangi bir dini ritüel olmamasına rağmen yapıldığı coğrafyaya göre Taoizm’den, Şamanizm’den, İslamiyet’ten ve daha birçok dinden etkilenmiş olabilir. Esasen tefekkür pratiğine dayanan meditasyon yerel kültürlerle de harmanlanır. Bu nedenle, tekniklerinin ve felsefesinin farklılık göstermesi de kaçınılmazdır.

Meditasyon Teknikleri  yazımıza da göz atmayı ihmal etmeyin.

Meditasyonun Faydaları Nelerdir?

Meditasyon yapmanın stresle mücadele etmekte çok etkili olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Meditasyon yapmak beynimizdeki nöro-plastisite  değişimini sağladığı ve düzenli yapıldığında nöronların bağlantı şekillerinde değişimlere neden olduğu bilinmektedir. Yani meditasyon yapmak beynimizi fiziksel anlamda da olumlu etkilemekte ve hem kısa hem de uzun vadede stresi azaltmaktadır. 

Meditasyon sayesinde stres seviyesinin azalması ise aşağıdaki faydaları yanında getirir:

  • Bağışıklık sistemi güçlenir.
  • Birey olumsuz duygulardan uzaklaşır.
  • Öğrenme süresi kısalır ve hafıza artar.
  • Odaklanma sorunları ortadan kalkar. 
  • Yaratıcılık seviyesi artar.
  • Sosyal ilişkilerde olumlu gelişmeler olur.
  • Öz güven sorunları aşılır.
  • Plan yapma becerisi artar.
  • Enerji seviyesi artar ve güne mutlu başlamak hayal olmaktan çıkar.
  • Zihinsel yorgunluk minimuma iner.
  • Otokontrol mekanizması artar ve kişi daha bilinçli hareket eder.
  • Endişelerle mücadele etmek kolaylaşır.

Yalnızca stres faktörünün ortadan kalkmasının dahi insan sağlığı üzerinde ne kadar çok olumlu etkisi olduğunu gördünüz.

Gözlüklerimizdeki buğuyu silip hem dünyaya hem de kendimize daha net bakmamızı sağlayan bu binlerce yıllık pratiğe başlamak için daha neyi bekliyorsunuz?