Yeni Başlayanlar İçin: Meditasyon Nasıl Yapılır?


Meditasyon birçok tekniği ve türleri olan bir pratiktir; meditasyona başlamayı aklınıza koyduysanız Meditasyon Rehberimizi kullanarak meditasyon hakkındaki temel bilgileri önceden edinmenizi tavsiye ederiz. İlk aşamada rehberde bulacağınız yöntem ve tarzlara ihtiyacınız olmayacak; yalnızca aşağıdaki ipuçlarını takip ederek yolculuğunuza başlayabilir ve rotanızı sonradan çizebilirsiniz. 

Meditasyona Başlama Adımları

Aşağıdaki adımları takip ederek bedeninizi ve zihninizi meditasyona hazırlayabilirsiniz. Ancak belirtmek isteriz ki bu adımlar yalnızca yeni başlayanların meditasyona uyum sağlamasını kolaylaştırmak amacıyla hazırlanmıştır. Her meditasyon yolculuğunuzda bu adımları takip etmeniz gerekmez ve zamanla hangi adımların size uygun olup hangilerinin olmadığına karar verebilirsiniz.

Sizin yolculuğunuzda önemli olan tek şey sizin çizdiğiniz rotadır.

1.Meditasyon amacınıza karar verin.

    Çok basit bir adım gibi gözükse de meditasyon nedeninizi ve motivasyonunuzu önceden belirlemek hem bu yolculukta yolunuzu aydınlatacak hem de meditasyonu alışkanlık haline getirmenize yardımcı olacaktır.

    Unutmamalısınız ki her alışkanlık gibi meditasyonda zamanla ve tekrarla kazanılır; ayrıca, bu yolculuğun bedeniniz ve zihniniz üzerindeki etkilerini hissedebilmek için çokça tekrara ihtiyacınız olacak. Bu tekrarları ise ancak sağlam bir motivasyon ile başarabilirsiniz.

    Meditasyona başlama nedeniniz sağlığınızı iyileştirmek ve zihinsel yorgunluğunuzdan uzaklaşmak gibi basit bir hedef de olabilir; odaklanma sorunlarını çözmek, bir olguyu canlandırmanızı sağlamak, içsel yolculuğa çıkarak kendinizi daha fazla tanımak ya da hiç susmayan iç sesinize dinginlik getirmek gibi karmaşık hedefler de.

    Önemli olan tek özellik yolun sizi nereye götüreceğine dair küçük bir planınızın olması.

    Amacınızı belirlerken, bizim tavsiyemiz kâğıt ve kalem kullanmanız. Boş bir kâğıda sizi rahatsız eden durumları, hayatınızda değiştirmek istediğiniz olumsuzlukları ve kendinizde gelişebileceğini ve sizi daha mutlu/ huzurlu bir insan haline getireceğini düşündüğünüz yönleri yazabilirsiniz. Yalnızca bu yöntem bile yükünüzü hafifletecek ve yolunuzu aydınlatacaktır. 

    2.Meditasyon rutininize karar verin.

    Bu maddemiz de çok basit gibi görünse de düzenli bir meditasyon alışkanlığı edinmek için en gerekli adımlardan biridir; çünkü hayatınıza yeni bir pratik sokarken zamanının ve yerinin belli olması, rutininizi aksatmamanızı ve alışkanlık haline getirmenizi sağlar.

    Her gün gerçekleştirdiğiniz bir rutininiz varsa meditasyonu onun öncesi ya da sonrasına koymanız aksatmanızı zorlaştıracaktır. Örneğin; her gün işe/ okula gitmeden önce duş alıyorsanız, meditasyonunuzu duştan hemen önceye koyabilirsiniz ya da hemen uyku öncesine. Rahatlamış bir zihinle yatağa girmenin ya da ılık bir duş almanın hazzına bayılacağınıza eminiz.

    Meditasyonunuzu haftada kaç kez yapacağınıza da önceden karar verebilirsiniz; böylece yapmadığınız günlerde yolculuktan direkt vazgeçmiş hissetmezsiniz. Bunu diş fırçalamak gibi her gün yapılan bir sağlık aktivitesi gibi de ele alabilirsiniz, spor gibi bir alışkanlık gibi de. Meditasyona başladıktan en fazla 1 ay sonra, bedeninizin ve zihninizin ihtiyaç duyduğu sıklığı zaten siz de keşfedeceksiniz; yalnızca ilk zamanlarda sizin disiplinli bir plan oluşturmanız lazım. 

    3.“Meditasyonu nerede yapmalıyım?”

      Meditasyon televizyonda ya da filmlerde gördüğümüz gibi ormanlık alanlarda akarsuların yanlarında yapılmak zorunda tabii ki değil. Kendinize ait bir odada, evinizin boş bölmesinde, bahçede ya da mutfakta hiç fark etmez; önemli olan kendinizi rahat hissetmeniz ve bölünmemeniz.

      Meditasyon yapacağınız alanları seçerken dikkat etmeniz gereken sadece iki konu var; sessiz olması ve dikkat dağıtıcı unsurların bulunmaması. 

      Öncelikle sessizlik konusuna değinelim; sessiz olmayan bir ortamda odaklanmanız maalesef pek mümkün olmayacaktır. Hele ki günlük streslerden ve kaygılardan uzaklaşmak isteyen bir şehir insanı için trafik seslerinin doldurduğu bir oda… Bu sebeple, mümkün olan en sessiz ortamı seçmenizi ve ortamı/ odayı yalnızca meditasyonda kullandığınız sesler ile doldurmanızı tavsiye ederiz. Sizi olumsuz etkileyen sonsuz düşünce akışından ve olumsuz duygulardan da uzaklaştıkça bu sessizliğin ne kadar iyileştirici olduğunu siz de fark edeceksiniz.

      Dikkat dağıtıcı unsurlara değinecek olursak ise en başta teknolojik aletlerin geldiğini söyleyebiliriz; meditasyon yaparken olabildiği kadar teknolojiden uzak kalmaya çalışın. Sizin iç yolculuğunuza dış dünyadan gelen uyaranların ya da dalgaların dahil olmasına izin vermeyin. İşe tüm bildirimlerinizi sessize alarak, akıllı saatinizi çıkararak ve mümkünse bu aletlerle aynı ortamı paylaşmayarak başlayabilirsiniz. Aynı şekilde, sizde strese neden olduğunu düşündüğünüz eşyalardan da uzak durabilirsiniz. Örneğin, bir öğrenciyseniz ve derslerinizin durumu sizi rahatsız ediyorsa, meditasyona başlarken ders kitaplarınız sizden uzak olsun. Kaygılarınızdan uzaklaşmak için bu kaygılara neden olan uyaranlardan da uzaklaşmak gerekebilir.

      İlk adımda bu iki kurala dikkat ettiğiniz sürece; nerede meditasyon yapacağınız sorusunu zamanla çok daha iyi cevaplayabilir hale geleceksiniz. Meditasyon yolculuğu zihninizin kapılarını açmanızı da sağlayacağı için kendinizi daha iyi tanıyacak ve size iyi gelen birçok ortam ya da durumu keşfedeceksiniz. Evet, birçok insan doğa ile iç içe meditasyon yapmak istiyor olabilir; ama belki de sizin için durum tam tersidir, kim bilir!

      4.Düşüncelerinizin haritasını çıkarın.

        Meditasyona yeni başlayan birçok insanın en çok zorlandığı noktaya geldik: düşünceleri kontrol etmek. Şimdiden söyleyelim ki ilk başlarda bu konuda zorlanmanız ve düşüncelerinizi kontrol edememeniz oldukça normal; meditasyonu başaramıyor gibi hissetmeniz de. Ancak, aşağıdaki adımları takip ettiğiniz sürece bu konu sizin çok basit bir pratik haline gelecek.

        Öncelikle meditasyona ilk başladığınızda aklınızdaki düşünceler o kadar hızlı akacak ve kontrolünüz dışında olacak ki her gün bu düşünceler baş ediyor olduğunuzu fark etmek sizi bile çok şaşırtacak. Meditasyona ilk başladığınızda hızla aklınızdan geçen bu ilk düşünceler muhtemelen günlük sorunlarınız hakkında olacaktır; bekleyen okunmamış e-postalarınız, işlerinizin son teslim tarihi, akşam pişireceğiniz yemek, randevunuza/ işinize yetişmek için evden kaçta çıkmanız gerektiği gibi. 

        İlk başlarda bu düşüncelerinizi kontrol edememeniz çok normal; ama bir de şu yöntemi deneyin. Bu düşüncelerin size ait olduğunu unutmaya çalışın ve kendinizi yalnızca bir izleyici gibi düşünün. Aklınızdaki tüm düşüncelerin/ kaygıların sizin sorununuz olduğunu unutun ve önünüzden yürüyerek geçip giden fikirler olduğunu ve sizi hiç ilgilendirmediğini hayal edin; siz yalnızca izleyicisiniz. Eğer sizin için yararlı olacağını düşünüyorsanız, bu düşüncelerin en çok ne üzerine yoğunlaştığını da gözlemleyebilirsiniz.

        İç sesinizi ve zihninizi daha fazla tanımanız, kontrol etmenizi ve özgürleşmenizi sağlayacaktır.

        Siz düşüncelerden ve kaygılardan uzaklaştıkça, kendinize dönmeniz de çok daha kolay olacak, merak etmeyin. Zihninizde başıboş gezen düşünceleri fark ettikçe, kendinize dönmeniz ve onları yavaşlatmanız da kolaylaşacak. Zamanla her şeyden uzaklaşıp, yalnızca kendi amacınıza odaklanmayı ve bölünmeyen bir meditasyon yapmayı öğreneceksiniz; yeter ki sabırlı olmayı ve kaygılarınıza yalnızca tanık olmayı öğrenin ve her seferinde, biraz gözlemden sonra yeniden kalp merkezinize yoğunlaşın. 

        5. Meditasyon süresi konusunda gerçekçi olun.

        Meditasyona başlayan birçok insan, uzun uzun meditasyon yapacağını ve sonunda hafiflemiş olarak kalkacağını düşünür; ama maalesef bu yeni başlayan biri için mümkün değildir. Zaten bu sebeple birçok insan meditasyon rutinini oluşturamadan ya da başaramadığını düşünerek pratiğine son verir.

        Halbuki süreç oldukça basit; ilk başlarda günde yalnızca 5 dakika meditasyon bile size büyük yol kat ettirecek ve yeterli olacaktır. Zaten zamanla odaklanmakta ve kendinize dönmekte çok daha başarılı hale geleceksiniz. Şimdilik, rutininizi oluşturmak ve kendinize zaman tanımak en doğrusu. 

        Ayrıca, aylardır meditasyon yapıyor olsanız dahi uzun dakikalar boyunca meditasyon yapmanız gerekmiyor. Kendinizi zihninizin ve bedeninizin ihtiyaç duyduğu süreye göre ayarlamayı öğrenmeli ve sabırsız olmamalısınız. Faydalı bir meditasyon uzun olan değil, sizin ihtiyaçlarınızı karşılayan ve sizi hedefinize yaklaştırandır. 

        Meditasyona yeni başlayan biri olarak ilk ayınızda yalnızca bu 5 kurala dikkat etmeniz ve kendinizi tanımaya çalışmanız yeterli olacaktır. Zamanla meditasyon yolculuğunuzdaki her adımı kendiniz belirleyeceksiniz.

        Dilerseniz Meditasyon Yöntemleri rehberimize de göz atarak denemeler yapabilir ve rotanızı şekillendirebilirsiniz.