IAM Meditasyonu Nedir ve Nasıl Yapılır?


IAM tekniği giderek yaygınlaşıyor ve özellikle geçmiş travmaları olan birçok birey için içsel iyileşme ve meditasyon tekniği olarak öne çıkıyor. Ancak maalesef Türkiye’de IAM meditasyonu hakkında bilgi edinilebilecek kaynak azlığı nedeniyle birçok insan tarafından bilinmiyor. Peki, dünyaca ünlü ve tercih edilen meditasyon tekniklerinden olan IAM nedir, nasıl yapılır?

IAM Meditasyonunun Temeli Nedir?

IAM meditasyonu dünyaca “Amma” (Anne) olarak tanınan ve ünlü bir Hintli ruhani lider olan Şri Mata Amritanandamayi tarafından geliştirilmiştir. Kısaltılmış hali olan IAM ile bilinse de tam adı “Integrated Amrita Meditation”dır. 

Teknik olarak yoga, pranamaya nefesi ve meditasyonunu içeren entegre bir uygulanışa sahiptir. Birçok farklı felsefe ve dinden etkilenmiş olsa da bilinenin aksine herhangi bir dini inanışı ya da tarikatı temsil etmemektedir. 

IAM meditasyonunda amaç enerjiyi olumlu bir akışa yönlendirebilme ve zihin, beden ve nefesi bir bütün haline getirebilmedir.  Bu sebeple, IAM meditasyonu yapmaya karar almadan önce Yeni Başlayanlar İçin Meditasyon ve Meditasyonda Nefes Teknikleri yazılarımızı okumanızı ve nefes-zihin kontrolünde deneyim kazanmanızı tavsiye ederiz. 

IAM Meditasyonunun Faydaları Nelerdir?

IAM meditasyonunun faydaları birçok bilimsel araştırma tarafından kanıtlanmıştır. Örneğin; Amrita Üniversitesi’nde yürütülen bir araştırmaya göre;

  • 8 ay süreyle IAM meditasyonu yapan insanların meditasyona başlamadan önce ve sonra karşılaştırmaları yapıldığında, stresin en büyük nedeni olarak bilinen kortizon ve adrenalin hormonlarında ciddi düşüşler yaşandığı saptanmıştır. 
  • Kalp ritmi ve tansiyonun düşürülmesinde faydalıdır.
  • Özellikle çocukların bağışıklık sistemini güçlendirmek için de tercih edilebilir.
  • Genellikle sabahın ilk saatlerinde güneşi selamlayarak yapılsa da uyku düzeninde sorun olan bireyler için uyku-uyanıklık dengesini sağlamak için de etkili bir yöntemdir.
  • Rahatlamak ve geçmiş travmaların gölgesinden kurtulmak amacıyla uygulanabilir.
  • Odaklanma ve dikkat sorunlarının önüne geçer.

IAM Meditasyonu Nasıl Yapılır?

  • IAM Meditasyonu yaklaşık 30 dakikalık bir tekniktir. 
  • Bu sürenin ilk 8 dakikası temel yoga duruşlarına, yogik esnemelere ayrılmıştır ve kalan zamanda nefes ve odaklanma egzersizleri yapılır.
  • Genelde açık havada ve günün ilk ışıkları ile yapılır. Bu uygulamanın amacı hem meditasyonunun günlük hayat üzerindeki olumlu etkilerinden hem de güneş ışınlarının kortizon hormonunu azaltmasından yararlanabilmektir.
  • Ancak, açık havada akşamları da yapılabilir ve bu sayede, uyku-uyanıklık dengesini sağlayan melatonin hormonu seviyesini yükseltir. 
  • Eğer açık havada yapma imkanınız yoksa, güneş ışığını taklit eden Mindiz sayesinde evde de uygulayabilir ve güneş ışınlarının olumlu etkilerinden kapalı alanda da yararlanabilirsiniz.
  • Eğer daha önce hiç IAM meditasyonu yapmadıysanız, kısa uygulama videoları izleyebilir ya da dünyanın neredeyse her yerinde bulunan Amma merkezlerinde eğitim alabilirsiniz. 

Eğer yazımızı sonuna kadar okuduysanız IAM meditasyonuna başlamak için yeterli bilgiye sahipsiniz demektir. Daha fazla sorunuz ya da merak ettikleriniz varsa yorum bölümüne yazabilir ve bizimle iletişime geçebilirsiniz.