Çocuklar İçin Meditasyon Yöntemleri


Meditasyonun çocuklar üzerindeki faydaları ve bebeklikten itibaren uygulanması gereken bir pratik olduğu herkes tarafından biliniyor. Ancak, “Çocuklar nasıl meditasyonlar yapabilir? ” sorusunun yanıtını bulmak maalesef kolay olmuyor. Bu sebeple Budizzz ailesi olarak, bu yazımızda çocuklar için meditasyon yöntemlerini sizler için bir araya getirdik.

Çocuklarla Yapılabilecek Meditasyonlar

Öncelikle belirtmek isteriz ki çocukların meditasyonun faydalarından olabildiği kadar faydalanabilmeleri için meditasyonun mutlaka gün ışığında yapılması gerekmektedir; ayrıca meditasyon müziklerinden de yardım alınarak çocukların hayal gücü de desteklenebilir. 

İşte yalnızca 10 dk’lık küçük pratikler ile çocuğunuza kazandırılabileceğiniz çocuklar için meditasyon yöntemleri:

  • Birlikte nefes egzersizleri yapabilirsiniz.

Meditasyonun olmazsa olmazlarından birinin doğru nefes teknikleri  olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Bu nefes tekniklerinin küçük yaşta öğrenilmesi, çocuklara meditasyondan yogaya kadar birçok alanda uygulayabilecekleri bir beceri kazandırır. “Hadi, birlikte nefes alıyoruz. Şimdi göğsümüzü şişirip indirerek havayı hissetmeye çalışacağız. ” gibi destekleyici cümlelerle hem birlikte keyifli vakit geçirebilir hem de meditasyon yolculuğuna adım atabilirsiniz.

  • Mantra meditasyonu öğrenmesine yardımcı olabilirsiniz.

Yeni başlayanlar tarafından sıklıkla tercih edilen ve kolay meditasyon yöntemlerinden biri olan mantra meditasyonu konusunda çocuğunuzu teşvik edebilirsiniz.

İlk başlarda biraz zorlansa da yalnızca 10 dk’lık pratiklerle yaklaşık 1 haftalık bir süre içinde mantra meditasyonuna uyum sağlayabilir . Dikkat bozukluğu ve konsantrasyon sorunları konusunda da oldukça faydalı olan bu meditasyon tarzının çocuğunuzun eğitim hayatı üzerindeki olumlu etkilerini kısa süre içinde siz de fark edeceksiniz.

Mantra Meditasyonu Nasıl Yapılır? ” yazımıza da göz atabilirsiniz.

  • Birlikte KinHin yürüyüş meditasyonu yapabilirsiniz.

Okula giderken, doğada yürürken ya da evin içinde hiç fark etmez; birlikte yürüyüş meditasyonu yapmak için sayısız fırsat elde edebilirsiniz. Özellikle anı yakalamak ve günlük kaygılardan uzaklaşmak için tercih edilen KinHin meditasyonu için tek yapmanız gereken adımlarınıza odaklanarak kısa süreli yürüyüşler yapmak hem kolay hem de zihnen ve bedenen çok faydalı.

KinHin Yürüyüş Meditasyonu Nasıl Yapılır? ” yazımıza da göz atabilirsiniz.

 

  • İmgeleme meditasyonları ile hayal gücü gelişimine destek olabilirsiniz.

Yetişkinler için imgeleme meditasyonları biraz daha karmaşık olsa da çocuğunuzla oldukça basit ve eğlenceli bir aktiviteye çevirebilirsiniz. Tek yapmanız gereken ise birlikte hayallere dalmak. Örneğin, rahatlatıcı bir müzik eşliğinde gözlerinizi kapatabilir ve hayali bir kelebeğin peşine düşebilirsiniz. Hayal gücü ve yaratıcılık üzerinde olumlu etkilere sahip olan bu çocuklar için meditasyonun sizin için de oldukça keyifli ve faydalı olacağına eminiz. 

  • Günlük olumlamalar ve telkinlerden yardım alabilirsiniz.

Özellikle içine kapanık ya da öz güven sorunları ile baş eden çocuklar için önerebileceğimiz bu yöntem aranızdaki bağı da güçlendirecektir. Çocuğunuzu ve ihtiyaçlarını en iyi siz bildiğiniz için bu olumlamalarda kullanacağınız cümleleri de en iyi siz bilirsiniz. Ancak, “Çok seviliyorum. Güvendeyim .” gibi destekleyici cümleleri birlikte tekrar edebilir ve bu anlarda çimlere uzanarak doğanın rahatlatıcı etkisinden de faydalanabilirsiniz. 

Teknikleri dilediğiniz gibi çoğaltabilir ve günlük 10 dk’lık etkinlikler yardımıyla hayatınıza katabilirsiniz.

Ancak bir kez daha hatırlatmak isteriz ki çocuğunuzu zorlamadığınız sürece, size ve çocuğunuza en uygun yöntemi bulmanız hiç de zor olmayacak.