40-41 Haftalık Gebelikte Neler Olur?


Tebrik ederiz, gebeliğinizin 40. haftası ile miniğinizle kocaman bir macera atlattınız ve bebeğinizi kucağınıza alma vaktiniz geldi çattı. Bu haftalarda doğum korkunuz artmış olabilir; ancak meraklanmayın yakında hepsi geride kalacak ve bebeğinizle geçireceğiniz çok mutlu günlerin vesilesi olduğu için, bu 9 ayı güzel hatırlayacaksınız. Peki, hamileliğinizin son haftasında sizi neler bekliyor, 40- 41 haftalık bebeğinizin kilosu ne kadar olmalı ve doğumla ilgili bilmeniz gereken neler var?

40- 41 Haftalık Gebelik Kaç Aylıktır?

  • 40 haftalık gebelik 280 gün üzerinden hesaplanmaktadır. Bu sebeple 9 ay 10 günlük hamile kabul edilirsiniz ve doğum vaktiniz gelmiş demektir.
  • 41 haftalık gebelik ise 287 gün üzerinden hesaplanmaktadır. Bu sebeple 9 ay 17 günlük hamile kabul edilirsiniz.

Daha kolay bir takip için Gebelikte Hafta Ay Hesaplayıcı 'mızı düzenli kullanabilirsiniz.

40- 41 Haftalık Bebeğin Boyu ve Kilosu

40/41 Haftalık Bebek Gelişimi

 

Ortalama Boy

53 cm

Ortalama Kilo

3.5 kg

  • Hamileliğinizin son haftalarında, bebeğinizin boy ve kilo değerlerinin ortalamadan çok daha farklı olması olağandır; çünkü bebeğinizin anne karnında yağ depolayarak geçirdiği son birkaç hafta, her bebek için farklı bir deneyimdir.
  • 40 haftalık bebeğin büyüklüğü ise tam olarak yenidoğan bir bebek kadardır.
  • Bebeğiniz tüm değerleri normal ve sağlıklı bir bebek dâhi olsa, dünyaya geldiğinde biraz küçük ya da büyük olması sizi endişelendirmesin.

40 Haftalık Gebelikte Doğum Belirtileri

Gebeliğinizin son haftasında, bedeninizi gözlemlemeyi ve doğum belirtilerinizi takip etmeyi ihmal etmemelisiniz. Her ihtimale karşı, sizi hastaneye götürecek ya da doğumda yardımcı olacak birinin bu günlerde size eşlik etmesini talep edebilirsiniz. Doğum belirtilerinin başlıcaları ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Serviks yumuşaması sonrasında gelen kan (Nişan gelmesi)
  • Kasılmaların sıklaşması ve düzene girmesi (Vücudunuzun doğuma hazırlık provası olarak bilinen yalancı kasılmalar ile doğum sancılarını karıştırmamak için, Braxton Hicks hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.)
  • Ayaktayken oturmak, otururken ayağa kalkmak gibi pozisyonunuzu değiştirdiğiniz halde sancılarınızın azalmaması
  • Amniyon sıvısının gelmeye başlaması
  • Sancıların 10- 15 dakikada bire düşmesi

Bu belirtilerin bir ya da birkaçını aynı anda yaşamanız halinde hastaneye gitmeniz gerekmektedir; aman doğum çantanızı almayı unutmayın.

40 Haftalık Hamilelikte Sancı Olmaması

Öncelikle belirtmek isteriz ki 40. haftada hâlâ sancı hissetmiyor olmanız, her zaman bir sorun olduğu anlamına gelmez. Doğum anınız gelip çatana kadar sancı hissetmiyor olmanız ve sağlıklı bir bebek dünyaya getirmeniz son derece mümkündür.

Hamileliğin 40. haftasında, doktor kontrolleriniz 2-3 günde bire kadar düşmüştür ve doktorunuz amniyon sıvısının miktarı, bebeğinizin kalp atışları ve hareketlerini gözlemlemektedir. Herhangi bir sıkıntı tespit etmediği takdirde, doğum için bir hafta daha bekleme kararı verebilir.

Hamileliğinizin 41 hafta sürecek olması sizde stres yaratmasın; çünkü bebeklerin 38 ilâ 41. haftalar arasında doğması oldukça sağlıklıdır ve bebeğiniz anne karnındaki sürenin tadını biraz daha çıkarmak istiyor olabilir. Doktorunuz muhtemelen bu hafta içinde doğum yaptırma kararını verecektir.

41 haftadan uzun süren hamilelikler ise amniyon sıvısı miktarındaki azalmanın, bebeğinizin sağlığını tehdit etmesi nedeniyle tercih edilmemektedir.

Hastanede Doğuma Alınma Süreci

  • Doğum belirtileriniz nedeniyle hastaneye başvurduğunuzda, doktorunuz tarafından kapsamlı bir muayeneden geçirilirsiniz.
  • Rahim açıklığınıza bakılır ve ultrasona alınarak, bebeğinizin son durumu kontrol edilir.
  • Eğer sezaryen gerektirecek bir durum yoksa düzenli aralıklarla kontrol edilmek üzere bir odaya alınırsınız.
  • Odada beklerken, 20 dakikada bir bebeğinizin kalp atışları, saat başı ise rahim ağzı açıklığınız kontrol edilir.
  • Sancılarınız artmış olmasına rağmen, rahim ağzı açıklığınız en az 10 cm’e ulaşana ve bebeğinizin başı, vajinadan görülebilir hale gelene kadar beklemeniz gerekmektedir.
  • Bu süreç özellikle ilk doğumlarda çok uzun sürebilmektedir.
  • Doğum evreleriniz ise normal (vajinal) doğum mu yoksa sezaryen doğum mu yapacağınıza bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

Doğum Sonrası Anne ve Bebek

  • Genellikle devlet hastanelerinde bebek doğum sonrası temizlendikten sonra anneye verilir; ancak giderek yaygınlaşan Ten Tene Temas uygulamasının bebeklerin dış dünyaya alışma süreci için daha sağlıklı olduğu düşünülmektedir. Siz de doktorunuzdan talep ederek bu uygulamayı yaptırabilirsiniz.
  • Ten Tene Temas uygulamasında, bebeğin bedeni bir havlu yardımı ile temizlendikten sonra bebek anneye verilir ve annenin kokusu, kalp atışları ve sesi gibi anne karnında alışık olduğu uyaranlara maruz bırakılır. Bebeğinizin dış dünyaya alışma sürecini çok hızlandıran bu durum esnasında bebeğiniz, kendini yeniden güvende hisseder.
  • Bebek kordonun 1 dakika beklendikten sonra kesilmesi de bebeğinizin anne karnı ambiyansından birden mahrum kalarak huzursuzlanmasını engelleyebilir ve aynı zamanda, bu uygulamanın bebeklerde kansızlık riskini azalttığı savunulmaktadır.
  • Bebeğinizin aşama aşama dünyaya alıştığı bu anlardan sonra (tercihen 45 dakika- 1 saat ten tene temas sonrası), bebeğiniz temizlenmeye götürülebilir; ancak 9 ay boyunca anne karnında duyduğu beyaz gürültü seslerinden de mahrum kalacak olan bebeğinizin huzursuzluğu, ağlama krizleri ve uyku sorunları aylarca devam edebilir.
  • Her ihtimale karşı, doğumdan önce beyaz gürültü sensörlü uyku arkadaşı edinmeniz ve doğum çantanıza koyarak, ihtiyacınız olduğunda kullanmanız, bebeğinizin yeniden kendini anne karnındaki kadar güvende hissetmesini ve sakinleşerek uykuya dalmasını sağlar.

Gebeliğiniz son günlerinde gitmeniz gereken kontrolleri kaçırmamak için Sağlık Bakanlığı'nın Doğum Öncesi Bakım Programı 'nı takip etmenizi şiddetle tavsiye ederiz.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Gebeliğin 40. haftasında doğum başlamadıysa ne yapılmalıdır?

Hamileliğin 40. haftasında doğum başlamamış ise, doktorunuzun tercihine göre 41. haftaya kadar beklenebilir.

Bebekler ortalama kaç cm doğar?

Hamileliğin son haftaları olan 40 -41. haftada bebeklerin boyu yaklaşık 53 cm’e ulaşır.

Bebekler ortalama kaç kg doğar?

Hamileliğin son haftaları olan 40 -41. haftada bebeklerin kilosu yaklaşık 3 -3.5 kg’a ulaşır.