39 Haftalık Gebelikte Neler Olur?


Gebelikte 39. hafta ile giderek sabırsızlandığınızı ve bebeğinizin doğumunu dört gözle beklediğinizi hissedebiliyoruz; 9 aylık deneyiminizin son günlerinde doğum çantası hazırlığı ve yenidoğan bebek gelişimi konularında araştırma yapmanız hem doğuma kalan süreyi daha kısa hissetmenizi sağlayabilir hem de bebeğinizin son hazırlıklarını tamamlamış olursunuz. Peki, siz doğuma hazırlanırken anne karnındaki bebeğinizde ve sizin vücudunuzda ne değişiklikler oluyor?

39 Haftalık Gebelik Kaç Aylıktır?

Hamilelikte hafta- ay hesabı yapmak birçok ebeveyn için zorlayıcı olabilmektedir; çünkü normal hesaplama metotlarımızdan daha farklı bir yolla yapılmaktadır. Eğer siz de hamileliğinizin kaçıncı ayında olduğunuzu merak ediyorsanız, Hafta Hafta Gebelik rehberimize göz atarak, hamilelik ayınızı ve bebeğinizin anne karnındaki gelişimini takip edebilirsiniz.

  • 39 haftalık hamilelik 273 gün üzerinden hesaplanmaktadır. Bu sebeple, 9 ay 3 günlük hamile kabul edilirsiniz.
  • 39. haftayla birlikte 9. ayınızı da geride bıraktınız ve hamileliğinizin son günlerine adım attınız.
  • 39. haftada doğumunuza kalan süre ise yaklaşık 1 haftadır.

Daha kolay bir takip için Gebelikte Hafta Ay Hesaplayıcı 'mızı düzenli kullanabilirsiniz.

39 Haftalık Bebeğin Boyu ve Kilosu

39 Haftalık Bebek Gelişimi

 

Ortalama Boy

50 cm

Ortalama Kilo

3.4 kg

  • Hamileliğinizin son haftalarında, bebeğinizin kilosu ortalama değerlerden sapma gösterecektir. Böyle bir durumda endişe etmeyiniz; çünkü bebeğiniz zaten gelişimini tamamladı ve son birkaç kilosunu alıyor.
  • 39 haftalık bebeğin büyüklüğü ise olgun bir karpuz kadardır.

39 Haftalık Bebeğin Ultrason Görüntüsü

Gebelikte 38. hafta yazımızda da belirttiğimiz gibi, hamileliğin son haftalarında bebeğinizin ultrason görüntüleri de internette karşılaştıklarınızdan oldukça farklı olmaya başlayacaktır; çünkü artık bebeğinizin fiziksel özellikleri oturdu ve bambaşka bir birey olarak doğumu bekliyor.

  • 39. haftadaki ultrason görüntünüzde bebeğinizin baş aşağı durduğunu ve doğum pozisyonu alarak kasıklara indiğini görmeniz gerekmektedir.
  • Eğer bebeğiniz henüz baş aşağı dönmemiş ise, doktorunuzun size randevu vermiş olması ve doğum pozisyonu için aksiyon almaya hazır olmanız gerekmektedir.
  • 39 haftalık bebeğinizin, yenidoğan bir bebek gibi uyumakta, hıçkırmakta, göbek kordonu ile oynamakta ya da parmaklarını emmekte iken ultrasona yakalanması olağandır.

39 Haftalık Gebelikte Bebek Gelişimi

  • Hamileliğinizin 39. haftasında bebeğinizin tüm vücut sistemleri ve organları gelişmiştir; şu an ise beyin gelişimi ve yağ depolama işlemi devam ediyor.
  • Bebeğinizin cildini kaplayan vernix sıvısı ve lanugo tüyleri, bebeğinizin vücut ısısını sağlamak içindi; ancak artık bu görevi, gelişen beyne ve yağ depolarına bırakarak ortadan kayboldular
  • Vernix sıvısının ve lanugo tüylerinin kaybolmasına rağmen, doğumda bebeğinizin üzerinde hâlâ bir miktar bulunma ihtimalleri vardır.
  • haftada bebeğin yeri o kadar daralmıştır ki artık hareket etmekte zorlanmaktadır. Bu sebeple, karnınızda çok az hareketlilik hissediyor olmanız sizi korkutmasın, az da olsa hareketlilik hissetmeniz bebeğinizin sağlıklı olduğu anlamına gelebilir.
  • Eğer bebeğinizin hareketlerini hiç hissedemez hâle geldiyseniz ise doktorunuza başvurarak randevu talep edebilirsiniz.

39 Haftalık Gebelikte Anne

Doğumunuza kalan son bir haftada vücudunuz gözlemleyerek ve yenidoğan bebek bakımı hakkında araştırmalar yaparak vakit geçirdiğinizi biliyoruz. Peki, siz bebeğinizi beklerken vücudunuzda olan değişiklikleri ve dikkat etmeniz gerekenleri biliyor musunuz?

Hamileliğin 39. Haftasında Anne Vücudu

  • 39. haftada iştahınızda azalma olması normaldir; ancak hamilelikte beslenme kurallarına uymayı ihmal etmelisiniz; çünkü bebeğinizi hastalıklardan koruyacak olan antikorlar, sizden bebeğinize geçmeye devam etmektedir.
  • Normal doğum için yaklaşık bir haftanız kaldığını göz önüne alırsak, uyku düzeninize de özen göstermeniz ve bebeğinizle geçireceğiniz ilk günlerde ihtiyacınız olan enerjiyi depolamaya çalışmanızı öneririz.
  • Bu dönemde bebeğiniz pelvise yerleştiği için, idrar kesenizdeki baskı artabilir, geceleri sık sık tuvalete kalkma ihtiyacı duyabilirsiniz; ancak günlük sıvı tüketiminizin büyük kısmını sabah saatlerinde yaparak, geceleri uykunuzun bölünmesinin önüne geçebilirsiniz.
  • Büyüyen karnınızla uyumakta zorlanıyorsanız ve henüz deneme ihtiyacı hissetmediyseniz ise, hamileler için uyku pozisyonlarını deneyebilirsiniz.
  • 39. haftada doğum tarihinizin hemen hemen belli olmasına rağmen, doğumun başlama ihtimalini her zaman göz önünde bulundurmanız ve doğum belirtilerini takip etmenizi de tavsiye ederiz.

Gebeliğiniz boyunca gitmeniz gereken kontrolleri kaçırmamak için Sağlık Bakanlığı'nın Doğum Öncesi Bakım Programı 'nı takip etmenizi şiddetle tavsiye ederiz.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Anne karnındaki 39 haftalık bebeğin boyu kaç cm’dir?

Gebelikte 39. haftada bebeğin boyu yaklaşık 50 cm’e ulaşmıştır ve büyük boy bir karpuz büyüklüğündedir.

39. haftada bebeğim hâlâ baş aşağı dönmedi; ne yapmalıyım?

Eğer bebeğiniz hâlâ baş aşağı dönmedi ise, doktorunuzun size randevu vermesi ve gerekli kontrolleri yapması gerekmektedir.

Bebeğin baş aşağı dönmediği durumlarda normal doğum yapılır mı?

Sanılanın aksine makat geliş bebeklerde de normal doğum yapılabilir.