35 Haftalık Gebelikte Neler Olur?


Gebelikte 35. hafta ile bebeğinizin doğumuna yaklaşık 5 hafta kalan bu günlerde, yenidoğan bebek bakımı , doğum çantası hazırlama ve bebek alışverişi gibi konuları öğrenmekle meşgul olduğunuzu ve stresinizin arttığını tahmin ediyoruz. Ancak gebeliğin 35. haftasında bebek gelişimi, boy- kilo değerleri ve annede oluşabilecek değişiklikler konusunda bilgi sahibi olmanız, son günlerinizi rahatlatacak ve gebelik takibinizi kolaylaştıracaktır.

35 Haftalık Gebelik Kaç Aylıktır?

Gebelikte ay hesaplama, yaygın kullandığımız metotlardan biraz farklı geldiği için birçok ebeveyne kafa karıştırıcı gelebilmektedir. Eğer sizde gebelikte hafta- ay hesabı yapmakta zorlanıyorsanız, Hafta Hafta Gebelik rehberimizi takip ederek hem kaç aylık hamile olduğunuzu öğrenebilir hem de bebeğinizin anne karnındaki gelişimini takip edebilirsiniz.

  • 8 haftalık hamilelik 245 gün üzerinden hesaplanmaktadır. Bu sebeple, 8 ay 5 günlük hamile kabul edilirsiniz .
  • 9. ayınıza girmenizle birlikte doğuma kalan süre ise 5 haftadır. Ancak bebeklerin yalnızca %5’i tam gününde doğar ve bu haftadan itibaren doğuma hazırlıklı olmak gerekir.

Daha kolay ve düzenli bir takip için Gebelikte Hafta Ay Hesaplayıcı 'mızı düzenli kullanabilirsiniz.

35 Haftalık Bebeğin Boyu ve Kilosu

35 Haftalık Bebek Gelişimi

 

Ortalama Boy

46 cm

Ortalama Kilo

2.4 kg

Tablodaki veriler 35 haftalık bebeklerin ortalama boy ve kilo değerleri göz önüne alınarak hazırlanmıştır ve bebekten bebeğe farklılık göstermesi oldukça doğaldır; çünkü bebeklerin anne karnındaki gelişim düzeyleri de genetik faktör, annenin beslenmesi ya da bebeğin biyolojik durumu gibi birçok değişken tarafından belirlenmektedir.

  • Eğer bebeğinizin verileri tablodakilerle uyuşmuyorsa hemen endişe etmenize gerek yoktu; çünkü doktor kontrollerini aksatmadığınız sürece doktorunuz hem bebeğinizin gelişim eğrisini hem de amniyon sıvı düzeyini ölçecek ve sorun tespiti yapacaktır.
  • Bebeğinizin kilosundaki hızlı artışın sebeplerinden biri de sertleşen kemiklerdir. Yalnızca kafatası fazla sertleşmemektedir; çünkü kafatasının sertleşme süreci yaklaşık 1 yıl daha sürmektedir.
  • 35 haftalık bebeğinizin büyüklüğü ise yaklaşık olarak küçük bir karpuz kadardır.

35 Haftalık Bebeğin Ultrason Görüntüsü

Bebeğinizin ultrason görüntülerinin, internetten bulduklarınızdan farklı olduğunu ve soru işaretlerine sebep olduğunu biliyoruz. Ancak unutmamalısınız ki hem her bebeğin anne karnındaki duruşu farklıdır hem de bebeğinizin yüzünün ve vücut organlarının geliştiği bu dönemde, kişisel fiziki özelliklerinin farklılaşmış olması oldukça doğaldır.

  • 35. haftada bebeğinizin yüz hatlarını siz de rahatlıkla görebilirsiniz.
  • Bebeğinizi hıçkırırken ya da gözlerini açıp kapatırken yakalayabilirsiniz; hatta gülücük bile atıyor olabilir.
  • Eğer erkek bebek bekliyorsanız, 35. haftanın ultrason görüntüsünde bebeğinizin testislerini de görebilirsiniz.
  • En çok merak ettiğiniz konunun, bebeğinizin duruş pozisyonu olduğunu tahmin ediyoruz. 35 haftalık bebeğiniz, yüksek ihtimalle baş aşağı dönmüş ve doğuma hazırlanmaya başlamıştır.
  • Henüz bebeğiniz baş aşağı dönmediyse ise hemen doğumda sorun yaşayacağınız yönünde kaygılanmanıza gerek yoktur; çünkü bebeklerin doğum pozisyonuna geçmesi 38. haftayı dâhi bulabilir. Bebeğiniz, şimdilik, karnınızdaki en rahat pozisyonunu tercih ediyor.

35 Haftalık Gebelikte Bebek Gelişimi

  • 35 haftalık bebeğinizin beyni ve sinir sistemi hızla gelişmeye devam etmektedir.
  • Bu haftada bebeğiniz o kadar bilinçlenmiştir ki doğum hazırlıklarına dâhi başlamıştır. Bebeğinizin baş aşağı dönmesi, pozisyonunu doğuma göre ayarlaması da bu hazırlıkların bir fazı olarak kabul edilmektedir.
  • Rahminizdeki alanın daralması nedeniyle, bebeğinizin dönme ya da kıvrılma gibi hareketlerini siz de rahatlıkla hissedebilirsiniz.
  • Bebeğinizin iç organlarının gelişimi de hemen hemen tamamlanmak üzeredir.
  • Bebeğinizin bağırsaklarında mekonyum adı verilen ilk kaka da birikmeye başlamıştır; ancak bu kakanın yapılması doğum sonrasında beklenmektedir ve doğum öncesinde yapılması halinde doktor müdahalesi gerekebilir.
  • Bebeğinizin kemiklerinin giderek sertleştiği bu dönemde, yeterli sertleşmenin gerçekleşmediği tek kemik kafatasıdır; çünkü bebeğinizin rahim kanalından geçebilmesi için kafatasının belirli bir yumuşaklık ve esneklikte olması gerekmektedir.
  • 35. haftada basit gelişimlerin hepsini tamamlamak üzere olan bebeğiniz, doğumu beklemekte ve bu süreci kilo alarak değerlendirmektedir.

35 Haftalık Gebelikte Anne

Gebeliğinizin 35. haftasına gelene kadar hamilelikte idrar kaçırma, yalancı sancılar ve gebelik ağrıları gibi sorunlara çoktan alıştığınızı ve artık ne yapmanız gerektiğini bildiğinizi düşünüyoruz. Yine de gebeliğinizin 35. haftasında vücudunuzda nelerin değiştiğini ve nelere dikkat etmeniz gerektiğini bilmeniz, hamileliğinizin son günlerini sağlıklı bir şekilde atlatabilmeniz için oldukça önemlidir. Peki, 35 haftalık gebelikte anne vücudunda hangi değişiklikler olur?

Hamileliğin 35. Haftasında Anne Vücudu

  • Hamileliğinizin 35. haftasında rahmin büyümesine bağlı olarak, karnınızdaki gerginlik, kaşıntı ve çatlamalar artacaktır. Her gün sağlıklı yağlar ile karnınıza masaj yaparak hem bu sorunları azaltabilir hem de anne karnındaki bebeğinizin rahatlamasını sağlayabilirsiniz.
  • Rahminizin hacminin artmasına bağlı olarak yaşayabileceğiniz diğer problemleri ise şu şekilde sıralayabiliriz;
    1. Pelvik baskı nedeniyle kasık bölgesinde ağrı
    2. Mide ve bağırsakların sıkışmasına bağlı sancılar (Bu hafta ya da gelecek birkaç hafta içerisinde, bebeğinizin kasığa inmesiyle birlikte bu sancılar azalacaktır.)
    3. Hemoroit
    4. Mide hacminde ve iştahta azalma (Bebeğinizin sağlığı için -iştahınız az dâhi olsa- yeterli beslenmeyi ihmal etmemelisiniz.)
    5. Mide ekşimesi
    6. Akciğerinizin sıkışmasına bağlı olarak nefes almakta zorluk, nefes darlığı ya da çarpıntı
    7. Bacaklarınıza uygulanan baskı nedeniyle şişlik ve bileklerde ağrı
    8. Ağırlık merkezinin değişmesine bağlı sırt ağrıları
    9. Rahmin idrar torbasını da sıkıştırması nedeniyle hamilelikte idrar kaçırma sorunları
  • Hamileliğinizin 35 haftasında, Braxton Hicks (yalancı sancı ) sebebiyle sıkıntı yaşamanız ve endişelenmeniz de beklenen bir durumdur. Yalancı sancılar hakkında yaptığınız kısa bir araştırma ile doğum sancısıyla arasındaki farkları rahatlıkla öğrenebilir ve bu sorunu aşabilirsiniz.
  • Kolostrum üretimine bağlı olarak göğüslerinizin hassasiyetinizin artması ve akıntı yapması normaldir; göğüs pedi ve emzirme sutyenlerini kullanmanın vakti gelmiş olabilir.

Hamileliğin 35. Haftasında Kaç Kilo Alınmalı?

Hamileliğin 35. haftasında kaç kilo olunması gerektiği sorusuna cevap vermek, hamilelik kilosunu etkileyen faktörlerin çokluğu ve değişkenliği nedeniyle mümkün değildir. Ancak hamilelik süresince alınması gereken ideal kilo aralığı hemen hemen her anne için aynıdır ve yalnızca küçük değişiklikler göstermektedir.

  • Hamileliğinizin 35. haftasında almanız gereken kilo, hamile kalma kilonuz, beslenme/ egzersiz düzeniniz gibi değişkenler tarafından değişmekle birlikte en fazla 2.5 kilo civarında olmalıdır.
  • 35. hafta ve sonrasında iştah kontrolü konusunda zorlanabilirsiniz ve iştahınız azalsa da artsa da doktorunuzun önerdiği programa sadık kalmalı ve gebelikte beslenme kurallarına özen göstermeye devam etmelisiniz.

 Gebeliğiniz boyunca gitmeniz gereken kontrolleri kaçırmamak için Sağlık Bakanlığı'nın Doğum Öncesi Bakım Programı 'nı takip etmenizi şiddetle tavsiye ederiz.

Sıkça Sorulan Sorular

Anne karnındaki 35 haftalık bebeğin boyu kaç cm’dir?

Gebelikte 35. haftada bebeğin boyu yaklaşık 46 cm’e ulaşmıştır ve küçük bir karpuz büyüklüğündedir.

Gebeliğin 35. haftasında bebek kaç kilodur?

Gebelikte 35. haftada bebeğin kilosu yaklaşık 2.4 kg’a ulaşmıştır.

Anne karnındaki bebeğin akciğerleri ne zaman gelişir?

Gebeliğin 35. haftasında.

Kaç haftalık doğan bebek anne karnı dışında nefes alabilir?

Yaklaşık olarak 35. haftada.