32 Haftalık Gebelikte Neler Olur?


Hamileliğin 32. haftasında bebeğinizdeki değişimler, vücudunuzdaki şişlik, hamilelikte nefes almakta zorlanma gibi sorular birçok annenin aklını kurcalamaktadır. Size ve bebeğinizin sağlığına değer veren Budizzz ailesi olarak hem hamileliğin 32. haftası hakkındaki meraklarınızı gidermek hem de bilgi kirliliğinin önüne geçmek için, uzman görüşleri doğrultusunda, size Gebelikte 32. Hafta derlemesi hazırladık.

32 Haftalık Gebelik Kaç Aylıktır?

Hamilelikte hafta ve ay hesaplama, normal hesaplarımızdan biraz farklı olabilmektedir ve bu durum birçok ebeveynin gebelikte ay hesabı yapmasını zorlaştırmaktadır. Siz de hamileliğinizin kaçınca ayında olduğunuzu merak ediyorsanız, Hafta Hafta Gebelik rehberimizi takip ederek hem gebelikte hafta- ay hesabı yapabilir hem de bebeğinizin anne karnındaki gelişimi ile ilgili sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.

  • Hamilelikte 32. hafta 224 gün üzerinden hesaplanmaktadır. Bu sebeple, 7 ay 14 günlük hamile kabul edilirsiniz.
  • 32. haftayla birlikte doğumunuza kalan hafta sayısı da 8’e düşer.

Daha kolay bir takip için Gebelikte Hafta Ay Hesaplayıcı 'mızı düzenli kullanabilirsiniz.

32 Haftalık Bebeğin Boyu ve Kilosu

32 Haftalık Bebek Gelişimi

 

Ortalama Boy

43 cm

Ortalama Kilo

1.6 kg

  • Tabloda verilen değerler 32 haftalık bebeklerin ortalama boy ve kilo değerleri göz önüne alınarak oluşturulduğu için, bebeğinizin değerleri ile bire bir örtüşmemesi sizi endişelendirmesin. Rutin kontroller sırasında bebeğinizin gelişim eğrisinde bir sorun tespit edilmemişse her şey kontrol altındadır.
  • “32 haftalık bebeğin büyüklüğü ne kadardır?” sorusuna cevaben ise yaklaşık olarak büyük bir marul kadar olduğunu söyleyebiliriz.
  • Bebeğiniz doğuma kadar olan vaktini, hızla yağ depolayarak geçirecektir ve doğum kilosunun 1/3’ü ilâ yarısını, 32. haftadan sonra alacaktır.

32 Haftalık Bebeğin Ultrason Görüntüsü

Öncelikle belirtmek isteriz ki bebeğinizin ultrason görüntüsünün internette bulduğunuz fotoğraflardan ya da başka annelerin görüntülerinden farklı olması gayet doğaldır ve bebeğinizde bir sorun olduğu anlamına gelmez; çünkü her bebeğin anne karnındaki duruşu ve hareketleri kendine özeldir.

  • 32 haftalık bebeğinizin ultrason görüntüsünde, bebeğinizi baş aşağı dönmüş bulursanız hiç şaşırmayın; çünkü bebekler 32- 38. haftalar arasında doğum pozisyonu alırlar ve bebeklerin %60’ı bu pozisyonu 32. haftada alır.
  • Eğer bebeğinizin henüz baş aşağı dönmemişse de endişelenmenize gerek yoktur; çünkü yukarıda da açıkladığımız gibi 38. haftaya kadar bebeğinizin vakti var ve o şimdilik en rahat ettiği pozisyonu tercih etmeye devam ediyor.
  • 32 haftalık bebeğinizi ultrasonda cenin pozisyonu almış olarak görmeniz de çok yüksek bir ihtimaldir.
  • Eğer bebeğinizin ellerini yakından görecek kadar şanslıysanız, bu minnacık ellerin sizi çok şaşırtacağına eminiz. Peki bebeğinizin parmaklarının açık olduğunu ve henüz bükemediğini fark ettiniz mi?
  • Ultrason bebeklere olan zararı konusunda tartışmalar sürmektedir ve bu sebeple, ultrasondan imtina ediyor olmanız doğaldır. Ancak bebeğinizin doğumuyla ya da sağlığıyla ilgili herhangi bir risk varsa, doktorunuz 32. haftadan itibaren daha fazla ultrason isteyecektir ve bu randevulara uymanız çok önemlidir.

32 Haftalık Gebelikte Bebek Gelişimi

  • Size 32 haftalık bebeğinizin gelişimi ile ilgili bir sürprizimiz var! Bebeğinizin akciğerleri hariç bütün organları yeterli erişkinliğe ulaştı ve kusursuzca çalışıyor. Bu da 32 haftalık bebekte erken doğumda dâhi yaşama şansını çok yükseltiyor. Bebeğinizin akciğerlerinin tamamen gelişmesi ise 35. haftayı bulacak.
  • 32. haftayla birlikte bebeğinizin kalp atış hızı da yavaşlayacaktır ve eğer kalp atış hızını daha önceden dinlediyseniz, şu an yaşadığı yavaşlama sizi endişelendirmemelidir.
  • Ayrıca, 32 haftalık bebeğinizin kalp atışları, sizin kalp atışlarınızdan da etkilenmeye başladı. Bu sebeple, hamileliğinizin son günlerini sakin ve huzurlu geçirmenizi tavsiye ederiz.
  • 32 haftalık bebeğiniz, yenidoğan bebeğin yapabileceklerinin hemen hemen hepsini yapabiliyor. Buna uzanıp ayak parmaklarına dokunmak, parmaklarını emmek ve bebek refleksleri de dâhil.
  • Ayrıca, 32 haftalık bebeğinizin, anne karnındaki yerinin daralmasıyla da paralel olarak, hareketlerinde azalma olması ise gayet doğaldır. Bebeğinizin hareketlerini hissetmekte zorlanıyorsanız; bir bardak su içtikten sonra sakince oturabilir ve 2 saatte 10 kez hareket edip etmediğini sayabilirsiniz. Eğer bebeğinizin hareketleri 10’dan ise, doktorunuza başvurmanızı tavsiye ederiz.
  • Artık birçok mimiği de yapabilmeye başladı, üstelik saçları, kirpikleri ve kaşları da daha belirgin.
  • Bebeğiniz doğuma kalan son günlerde, kendi rutinini de oluşturmaya başlamıştır. Örneğin birazcık dikkat ile, bebeğinizin hangi saatlerde uyuduğunu, ne kadar süreyle uyuduğunu vb. tespit edebilirsiniz. Bebeğinizin anne karnında sürdürdüğü uyku düzeni, genellikle doğum sonrasında da devam eder.
  • Araştırmalar, 32. haftadan itibaren bebeklerin rüya görmeye de başladığını göstermektedir.
  • Bebeğinizin siz hareketliyken çok rahat uyumasına rağmen, oturduğunuzda ya da yattığınızda hareketlerinin arttığını ve tekmelediğini hissediyorsanız, doğum sonrası için beyaz gürültü oyuncağı edinmenizi tavsiye ederiz.

32 Haftalık Gebelikte Anne

Doğuma 9 hafta kala bebeğinizin gelişimini neredeyse tamamlamasına ve sizi şaşırtacak çok az ile karşılaşmanıza rağmen, kendi vücudunuzun giderek daha çok şaşkınlık yarattığının farkındayız. Hamileliğin son haftalarında anne vücudundaki şişkinlik, yüksek tansiyon, diyabet ve nefes darlığı gibi birçok konu gün yüzüne çıkmakta ve annelere zor günler yaşatmaktadır. Peki, hamileliğin 32. haftasında anneyi neler bekliyor ve bu günleri daha kolay geçirebilmek için neler yapabilirsiniz?

Hamileliğin 32. Haftasında Anne Vücudu

  • Artık rahminiz göbek deliğinden 12 cm, rahmin tepe noktasına kadar ise 32 cm yüksekliğe erişmiş bulunmaktadır.
  • Bu sebeple, 32 haftalık hamilelikte nefes darlığı yaşama, çarpıntınız varmış gibi hissetme oldukça normaldir; çünkü rahminiz büyüdükçe iç organlarını sıkıştırmakta ve sindirim, boşaltım ve solunum sistemlerinde rahatsızlık hissine neden olmaktadır.
  • Ayrıca, rahminizin midenize yaptığı baskı mide kapasitenizi düşürecek ve iştahınızı da azaltacaktır. Bebeğinizin de sizin yediklerinizi plasenta yoluyla alarak beslendiğini göz önüne almanızı ve sık sık, az az da olsa yeterli beslenmenizi tavsiye ederiz. Bu yöntem, hamilelikte reflü sorunu yaşama ihtimalinizi de düşürür.
  • 32. haftaya kadar, herhangi bir komplikasyon ya da problem olup olmadığını kontrol ettirmek amacıyla aylık olarak doktor kontrolüne gidiyordunuz; ancak bu haftadan itibaren 2 haftada bir doktorunuza gözükmeniz hem bebeğinizin hem de sizin sağlığınız açısından oldukça önemlidir. Bazı özel durumlarda doktorunuz haftada 1 kontrol randevusu da verebilir.
  • Doğum provası olarak bilinen Braxton Hicks kasılmaları , gebeliğinizin 32. haftasından itibaren sık sık yaşayacağınızı bir durumdur. Eğer daha önceden de bir hamilelik dönemi geçirdiyseniz, bu kasılmalar daha erken başlayabilir.
  • Rahmin tepe noktasından başlayan ve yayılan bu kasılmalar yaklaşık olarak 20- 30 saniye sürmektedir ve doğum sancıları ile arasındaki fark her hamile kadın tarafından bilinmelidir.

Hamileliğin 32. Haftasında Kaç Kilo Alınmalı?

Öncelikle belirtmek isteriz ki hamileliğin 32. haftası için ideal bir kilo söylemek mümkün değildir; çünkü hamilelikteki kilo değerleri, hamile kalma kilosu, genetik faktör ya da annenin beslenme/ uyku düzeni gibi birçok değişken tarafından belirlenmektedir. Öte yandan hamileliğin başından itibaren alınması gereken kilo ve haftalara özel kilo artış rakamları hemen hemen sabittir.

  • Hamileliğin 32. haftasında da yaklaşık 700 gram almanız beklenmektedir.
  • Hamileliğin sonuna kadar almanız gereken kilo ise ortalama olarak 15 kilodur.
  • Eğer hamile kalma kilonuz ideal değerlerin altında ise hem 32. haftada hem de hamileliğin sonunda aldığınız toplam kilonun daha fazla olması doğaldır.

Gebeliğiniz boyunca gitmeniz gereken kontrolleri kaçırmamak için Sağlık Bakanlığı'nın Doğum Öncesi Bakım Programı 'nı takip etmenizi şiddetle tavsiye ederiz.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Anne karnındaki 32 haftalık bebek, gece –gündüz ayrımı yapabilir mi?

Gebelikte 32. haftada bebeğin boyu yaklaşık 43 cm’e ulaşmıştır ve büyük bir marul büyüklüğündedir.

Anne karnındaki bebek ne zaman baş aşağı döner?

Anne karnındaki bebekler genellikle, gebeliğin 32. Ilâ 36. haftasında baş aşağı dönmektedir.

Hamlelikte bebeğin kalp atışının yavaşlaması normal midir?

Bebeğinizin kalp atışlarının, hamileliğin 32. haftasından itibaren yavaşlaması oldukça doğaldır.

Hamilelikte ortalama kaç kilo alınır?

Hamileliğinizin sonuna kadar almanız beklenen kilo yaklaşık 15 kg’dır; ancak hamile kalma kilonuz ideal kilonuzun altında ise bu rakam artabilir.