Hamileliğinizin son çeyreğine ulaştığınız gebeliğinizin 28. haftasında, hamilelik semptomlarınızın arttığının ve günlük yaşamınızın kısıtlanmaya başladığının farkındayız. Bu süreçte, sürekli hamile olduğunuzu ya da semptomlarını düşünmek stres sebebi olabilmektedir. 28 haftalık gebelikte bilinmesi gerekenleri araştırdıktan ve kendinizi gözlem altında tuttuktan sonra, içiniz son derece rahat olabilir. Önümüzdeki hafta sizi neler beklediğini öğrenmek için Gebelikte 29. Hafta yazımızı incelemenizi ve hazırlıklara başlamanızı da tavsiye ederiz.
28 Haftalık Gebelik Kaç Aylıktır?
Hamilelikte gün ve ay hesabı, normalde yapmaya alışık olduğumuz gibi 4 hafta üzerinden yapılmadığı için, gebelikte ay hesaplamak birçok insan için kafa karıştırıcı olabiliyor. Gebelikte Bebek Gelişimi rehberimizi takip ederek bebeğinizin hafta hafta gelişimini ve kaç aylık olduğu bilgisini her zaman edinebilirsiniz.
- 28 haftalık hamilelik 196 gün üzerinden hesaplanmaktadır. Bu sebeple, 6 ay 16 günlük hamile kabul edilmektesiniz.
Daha kolay bir takip için Gebelikte Hafta Ay Hesaplayıcı 'mızı düzenli kullanabilirsiniz.
28 Haftalık Bebeğin Boyu ve Kilosu
28 Haftalık Bebek Gelişimi |
|
Ortalama Kilo |
1,2 kg |
Ortalama Boy |
38 cm |
- Bebeğinizin ortalama boy ve kilosunun, bu değerler dışında olması size korkutmamalıdır; çünkü önemli olan doktorunuzun gelişim eğrisinde bir sorun görüp görmemesidir.
- 28 haftalık bebeğin ortalama boy ve kilosu tabloda verilmesine rağmen, “28 haftalık bebek büyüklüğü ne kadardır?” sorusu da merak edilmektedir ve cevaben bir marul kadar olduğunu söyleyebiliriz.
28 Haftalık Bebeğin Ultrason Görüntüsü
Bebeğinizin ultrason görüntüsünün, internetteki fotoğraflardan ya da arkadaşlarınızın ultrason görüntülerinden farklı olması sizi endişelendirmemelidir; çünkü bebeğinizin çok hareketli olduğu bu dönemlerde, anne karnındaki hareketleri ve duruşu, her zaman tahmin edilebilir değildir.
- Bu ayda da bebeğinizin anne karnında göbek kordonunu tuttuğunu ya da parmaklarını emdiğini gözlemleyebilirsiniz.
- Bazı ultrason görüntülerinde bebeğinizin boynuna kordon dolanmış olduğunu görebilir ve telaşlanabilirsiniz. Ancak endişelenecek hiçbir şey yok. Yaygın bilinenin aksine, bebeğinizin bu kadar hareketli olduğu bir dönemde, göbek kordonunu boynuna dolaması, hatta bunu birkaç kez yapması gayet normaldir ve doğumda sorun yaşayacağınız anlamına gelmez.
- 28 haftalık bebeğinizin ultrason görüntülerinde, artık baş aşağı dönmeye başladığını da görebilirsiniz.
- Daha önceki aylarda, bebeğinizde gözlemlediğiniz cılızlık hal, deri altı yağ depolarının dolmasıyla birlikte bu hafta azalabilir ve bebeğinizin giderek tombullaştığını gözlemleyebilirsiniz.
28 Haftalık Gebelikte Bebek Gelişimi
- Bebeğinizin cilt altı ve organ çevresi yağlanması son hızla devam ediyor ve bebeğiniz giderek tombullaşıyor. Bu yağlar, bebeğinizin direncini arttırmanın yanı sıra onu soğuktan da koruyacaktır ve bebeğinizi sıcak tutmaktan sorumlu olan vücut kılları da yavaş yavaş dökülmeye başlayacaktır.
- Bebeğinizin karnınız içinde bir düzen oluşturduğunu; mesela siz tatlı ya da baharatlı yediğinizde farklı tepkiler verdiğini ve seslere, sizin günlük rutininize göre karnınızdaki duruşunu değiştirdiğinizi gözlemleyebilirsiniz.
- Bebeğinizin hareketlerindeki bilinç artışının sebebi, bebeğinizin beyninden sinir uçlarına giden bağlantının tamamlanmış olmasıdır.
- haftayla birlikte gelişmiş beyin fonksiyonlarının yanı sıra bebeğinizin ciğer ve diğer iç organları da son derece başarılı şekilde işlemeye başladı. Bu sebeple, erken doğumda bebeğinizin tıbbi müdahale ile hayatta kalma şansı, geçmiş haftalara kıyasla çok daha fazla.
- 28. haftada, bebeğinizin göz pigmentleri de gelişmeye başladı, yani artık bebeğinizin göz rengi belli oldu. Ancak bu renk – özellikle de mavi gözlü doğdu ise- doğumdan sonraki 6. ay civarında değişecek ve göz rengi oturacaktır.
- Gebelikte 25. haftadan itibaren bebeğinizin çok hareketli olduğunu ve anne karnında taklalar attığını belirtmiştik. Ancak hareketli günlerinin sonuna geldiniz; 28. haftadan itibaren bebeğinizin anne karnındaki yeri daralacak ve hareketliliği azalacaktır.
- Bebeğinizin amniyon sıvısı yutarak nefes alıp verme alıştırmaları yaparken yaşadığı hıçkırıkları, artık daha fazla hissedecekseniz ve hatta ev halkı ile takip edebileceksiniz.
- 28. haftada, bebeğinizin kalp atışları da artık dışarıdan duyulabilecek seviyeye gelmiştir ve ev halkı, kulaklarını karnınıza dayayarak, kalp atış seslerini yakalayabilir.
28 Haftalık Gebelikte Anne
Gebeliğinizin 28. haftasında kendi vücudunuzdaki değişimleri takip etmeniz ve sağlıklı bir uyku / beslenme düzeni oturtmanız, sizin olduğu kadar bebeğinizin sağlığı için de çok önemlidir.
Hamileliğin 28. Haftasında Anne Vücudu
- Bu haftada rahminiz göbek deliğinin üzerinden 8, rahmin tepe noktasına kadar ise hemen hemen 28 cm yüksekliğe ulaşmıştır.
- Bu sebeple, göğüs ağrısı, nefes almakta zorluk, sırt ağrısı ya da pelvik kaslarda baskı hissetmeniz olağandır.
- 28. haftada Huzursuz Bacak Sendromu ile baş etmek zorunda kalmanız çok olası. Eğer bacaklarınızdaki ağrı ve kramplar, bacağınızı hareket ettirdiğinizde azalıyor; ancak dinlenme anında artıyorsa, Huzursuz Bacak Sendromu’ndan mustarip olabilirsiniz. Huzursuz Bacak Sendromu’nun sebebi henüz bilinmese de bacak masajı, kafeini azaltmak gibi çözümleri vardır.
- Eskiden yeni karnınıza alışamadığınız için yaşadığınız ve gebelikte doğru uyku pozisyonları ile çözebildiğiniz uyku sorunlarınız, şimdi de bebeğinizin hareketliliği nedeniyle yeniden hayatınıza girecektir.
- Bebeğiniz siz hareket halindeyken anne karnı ambiyansı sesleri sayesinde sakinleşecek ve hareketleri daha az olacaktır; ancak sizin dinlenmeye çalıştığınız gece saatlerindeki sessizlik bebeğinizi rahatsız edecek ve hareketliliğini arttırarak sizi de uyutmayacaktır.
- Uykusuzluk, 28. haftada yaşadığınız ödem sorununu da arttırabilir ve elde ya da ayakta şişmelere neden olabilir. Uyku saatlerinizi düzenlemenin yanı sıra sıvı alımını da arttırmanız, ödem sorunuzu çözebilir.
- Bebeğinizin ağırlığının artması nedeniyle, bacak ve kalp arasındaki damarlarınıza güç binmesi ve bacaklarınızda varis oluşması da beklenen semptomlardan biridir. Bu sebeple, ayaklarınızı biraz havaya kaldırarak dinlendirmeyi ya da varis çorabı kullanmayı düşünebilirsiniz.
- Bebeğinizin emme ve yutma refleksleri de bu ay gelişmiştir. Bebeğinizin refleksleri hakkında ayrıntılı bilgi almak ve bebeğinizin dünyaya geldiğinde ilk yapabileceği şeyleri öğrenmek için 1 Aylık Bebek Gelişimi yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.
- Bebeklerin doğumdan sonraki 5. aya kadar kullandıkları ve hastalıklarla mücadelede muhtaç oldukları, anne antikorları 28. haftada da bebeğinize geçmeye ve bağışıklığını güçlendirmeye devam etmektedir. Bu sebeple, hamilelikte sağlıklı beslenmeye dikkat etmenizi ve hamilelikte doğru uyku pozisyonlarını değerlendirmenizi şiddetle tavsiye ederiz. Özellikle erken doğum riskiniz var ise, bebeğinizin bağışıklığını güçlendirmek için önce kendi sağlığınıza özen göstermelisiniz.
Hamileliğin 28. Haftasında Kaç Kilo Alınmalı?
Öncelikle belirtmek isteriz ki “Hamileliğin 28. haftasında kaç kilo olunmalı?” sorusu, anne adaylarının sık sorduğu bir soru olsa da yanlıştır; çünkü hamilelik kilosu, hamile kalma kilosu, genetik faktör ve beslenme düzeni gibi sebeplerle farklılık gösterebilmektedir. Öte yandan, her hamile kadında hafta hafta alınması gereken kilo sabittir ve hamilelik takibi için daha doğrudur.
- Hamileliğin 28. haftasında almanız gereken kilo, önceki haftalara kıyasla biraz daha fazladır ve yaklaşık 600- 700 gram olarak belirlenmiştir.
- Eğer hamile kalma kilonuz düşükse, bu değerin 1,5 kg’a kadar çıkması normaldir.
- Eğer 28. haftanızda 2-3 kg kilo kadar bir artış yaşarsanız, doktorunuza başvurmanız gerekmektedir; çünkü hamileliğin son aylarında artan kilo artışı katlanabilmekte ve doğumu zorlaştırabilmektedir.
Gebeliğiniz boyunca gitmeniz gereken kontrolleri kaçırmamak için Sağlık Bakanlığı'nın Doğum Öncesi Bakım Programı 'nı takip etmenizi şiddetle tavsiye ederiz.
Sıkça Sorulan Sorular
Gebelikte 28 haftalık bebeğin boyu kaç cm olur?
Gebelikte 28. haftada bebeğin boyu yaklaşık 38 cm’e ulaşmıştır.
28 haftalık gebelik kaç aylıktır?
28 haftalık gebelik gebelikte hafta –ay hesabına göre 6 ay 16 günlüktür.
Anne karnındaki bebeğin göz rengi ne zaman belli olur?
Anne karnındaki bebeğin gözlerindeki renk pigmentleri 28. haftada gelişmiştir ve göz rengi belirmiştir.