Tüp Bebek Gebeliğinde Riskli Haftalar


Prof.Dr. Bülent Tıraş Tüp bebek tedavisindeki riskli haftalar konusunda bilgi verdi.

Gebelikte riski tetikleyen birçok faktör bulunur. Her gebelik kendi içerisinde farklıdır çünkü her annenin sağlığı farklıdır. Dolayısı ile de riskler de o oranda değişecektir. İçeriğimizde Tüp Bebekte Riskli Haftalar ile ilgili Prof. Dr. Bülent Tıraş’ın değerli bilgileri yer almaktadır.

Tüp bebek tedavisi ile hamile kalan kadınlar ile doğal yolla hamile kalanlar arasında döllenen ortam dışında bir fark yoktur. O yüzden de doğal yolla gebe kalanlar ile tüp bebek tedavisi ile hamile kalanlar risk bakımından farklı değildir. Gebelik ilerledikçe ve fetüs büyüdükçe riskler de o oranda azalacaktır. 

Gebeliğin 3. ve 4. Haftası Riskler

Embriyonun rahme tutunması reglin üzerinden 3 hafta geçmesiyle olur. Birçok kadın bu evrede fark etmeden düşük yapar. Hatta bazı kadınlar bu sürede test yapmadığından düşük yaptığını bile bilmemektedir.Fark eden kadınlar ise genelde belirtilerden yola çıkarak düşük yaptığını düşünmektedir.

İlk 3 ve 4.hafta bebeğin tutunması ve gebeliğin oluşması açısından önemlidir. Kadınların % 50 ile % 75’i 3 ile 4.hafta arasında düşük yapar.

Gebeliğin 5. Haftası Riskleri

Gebeliğin 5.haftasında genelde embriyo rahme tutunmuş olur ancak bu evrede de düşük ihtimali yaklaşık yüzde 20’lerdedir. 1 haftada bile oran oldukça düşer.

Gebeliğin 6. Ve 7. Haftası Riskleri

Gebeliğin 6. ve 7. haftasında düşük riski % 5’lere kadar düşer . Hatta bu haftalarda çoğu bebeğin kalp atışını da duymak mümkündür.

Gebeliğin 8. İle 13. Haftaları Riskleri

Artık ikinci 3 aylık zamana girildiğinden düşük riski daha da azalır ve % 2’lere kadar düşer.

Gebeliğin 14 İla 20. Haftaları Riskleri

Düşük riski 20.haftaya kadar devam eder. 20.haftadan sonra oluşan kayıplara düşük değil ölü doğum denir. Bu haftalarda gebelerde düşük riski % 1’den azdır.

Tüp Bebek Riskli Gebelik Midir?

Tüp bebekle elde edilen gebelikler en az doğal yolla hamile kalmak kadar risklidir. İkisinin de risk açısından bir farklı bulunmamaktadır. Sadece nedeni belli olmayan sebeplerden ötürü tüp bebekle hamile kalan anne adaylarının erken doğum riski fazladır.

Bir de tüp bebek tedavisi ile çoğul gebelik elde etme olasılığı fazla olduğundan fetüslerin kendi içerisinde risk düzeyi olabilir. Ancak kontrolleri aksatmayarak riskler de ortadan kaldırılır.

Kadınlarda 35 yaşından sonra düşük riski gittikçe artar. O sebeple de 35 yaşından sonraki gebelikler yüksek riskli gruptadır.

Tüp Bebekte Düşük Belirtileri Nelerdir?

Düşüğün en önemli belirtisi kanamadır. Ancak her kanama düşük demek değildir. Düşüklerde görülen kanama daha yoğun ve ağrılıdır.

Bunlar dışında bebeğin hareketlerinde azalma, kan pıhtıları ve şiddetli kramplar görülüyor ise bunlar da düşük belirtileri olabilir.  

Tüp Bebek Gebeliğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tüp bebek gebelikleri ile doğal gebelikler arasında bir fark bulunmadığından dikkat edilmesi gereken konular da aynıdır. Tüp bebek gebeliklerinde doktorunuz sizi sürekli olarak kontrol edeceğinden ters bir durum olduğunu düşündüğünüzde doktorunuzla hemen iletişime geçebilirsiniz.

Tüp bebek gebeliği ile ya da doğal yolla hamile kalanların dikkat etmesi gerekenler başlıca şunlardır;

  • Kendinizi ve bebeği çok yormayın ancak hareketsiz de kalmayın.
  • Ağır şeyler kaldırmayın ve ters hareketler yapmayın.
  • Stresten, sigara ve alkolden kesinlikle uzak durun.
  • Kanama ya da yoğun kramplar varsa hemen doktorunuzla iletişime geçin.
  • Kendinizi yormadan yürüyüşler yapın. Bu hem gebeliğinizi hem de doğumunuzu kolaylaştırır.
  • Bol bol su tüketin.
  • Sizi rahatsız edecek şekilde yemek yerine az az ve sık sık yemek yiyin.
  • Psikolojinize dikkat edin, gereksiz durumlara kaygılanmayın.