3 yaş sonrasında çocuklarda akşam ve gece saatlerinde uyutmayan ağrılar olabilir. Bu durum büyüme ağrısı olarak adlandırılır ve aslında normaldir; sağlık açısından merak edilecek birdurum değildir. Tabii ağrıdan çocuğunuz uyuyamazken böyle düşünmek zor; ama gelin birlikte bu uyutmayan büyüme ağrıları neymiş, nasıl hafifletilirmiş birlikte bakalım.
Büyüme Ağrısı Nedir?
Büyüme ağrısı diğer bir deyişle büyüme atağı ağrısı, çocukların hızlı fiziksel gelişim gösterdiği dönemlerde ortaya çıkan kas ve iskelet sistemi ağrılarına verilen isimdir.
- Genellikle 3 yaşında başlar ve 12-13 yaşına kadar sürer.
- Çocukların yaklaşık %30'u kısa süreli de olsa bu ağrılardan etkilenir.
- Araştırmalar gösteriyor ki erkek çocuklarında daha sık görülüyor.
- Ayrıca. boyu yaşıtlarından daha uzun olan çocuklarda da bu dönemde büyüme ağrıları artar.
- Genelde vücudun alt bölümlerinde ortaya çıkar. (Bacak, kaval kemiği, baldır gibi)
- Ağrılar gece uyutmayacak raddeye ulaşsa da sabah tamamen geçmiş olur.
Ancak, bunların hiçbiri büyüme ağrılarının nedeni değildir; sonucudur. Gelin nedenlerine de bakalım!
Büyüme Ağrısı Nedenleri
Öncelikle belirtmek isteriz ki çocukları uyutmayan bu kas ağrılarının nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak, tetikleyici durumlar vardır ve bunların önlenmesi/ dengelenmesi ile ağrıların sıklığı azaltılabilir:
- Yoğun fiziksel aktivite
- Yanlış ayakkabı seçimi
- Persentil değeri üzerinde boy/kilo
- Yetersiz dinlenme
- Sıçrama gerektiren sporların yapılması
Geceleri artan büyüme ağrılarının nedeni bunlar olabilir. Ancak, çocuğun kaslarının dinlenmesi daha fazla zaman yaratılırsa ve aktivite yoğunluğu dengelenirse bu sorunlar da azalacaktır.
Büyüme Ağrısı Nasıl Geçer?
Öncelikle beirtmek isteriz ki büyüme ağrıları, sanıldığı kadar korkutucu değildir. Evet. çocuğunuzun gece ağrıdan uyuyamaması tabii ki endişe verici; ama fiziksel anlamda herhangi bir tehlikeyle yüz yüze olmadığından emin olabilirsiniz. Zaten geceleri artan kas ağrıları, sabah olduğunda tamamen geçecektir. Gece ağrıların hiç yaşanmaması için ise aşağıdaki uygulamaları deneyebilirsiniz:
- Düzenli ağrı yapan bacak, baldır gibi bölgelere buzla kompres (uyku öncesinde 4,5 set kadar ve tabii ki araya havlu koyarak)
- Fiziksel aktivite sonrası ayakları yükseğe koyarak dinlenmek (Yalnızca altına minder koymak bile yeterlidir.)
- Fiziksel aktiviteler arasında en az bir gün boşluk bırakarak kasları dinlendirmek
- Yoğun fiziksel aktivite sonrasında protein tüketimine dikkat etmek
- Zıplama sonrasında şoku absorbe eden ayakkabılar kullanmak
- Boy/kilo dengesini korumak
Bu uygulamalardan yalnızca 2-3 tanesi dahi çocuğu gece uyandıran ağrılardan kurtarabilir. Ancak, ağrının yoğunluğunu azaltsa dahi ergenlik sonuna kadar bu ağrılar dönem dönem yaşanabilir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi bu ağrıların ana nedeni tam olarak bilinmemektedir; bu nedenle kesin bir çözüm de sunulamamakta maalesef.