Bebekler Ne Zaman Yürür?


Bebeklerin gelişim aşamalarının her biri ebeveynler için ayrı bir heyecan ve sabırsızlık konusudur. Bu sebeple, “Bebekler ne zaman yürümeye başlar? ”, “Bebekler neden geç yürür? ” gibi sorular birçok ebeveynin aklındadır. Peki, sağlıklı bebek gelişimi için bebeklerin yürüme evreleri nelerdir? Bebeğinizin yürüme macerası hakkında tüm merak ettiklerinizi cevaplıyoruz.

Bebekler Kaç Aylıkken Yürümeye Başlar?

Öncelikle belirtmek isteriz ki ebeveynler bu sorunun kesin bir cevabını arıyor olsa da bu konuda genel geçer bir doğru yoktur; hatta bazı bebekler emeklemeden önce yürümeye dahi başlayabilir çünkü her bebeğin gelişim evreleri kendine özeldir. Ancak genellikle yürüme evreleri şu şekilde seyreder;

  • Genellikle bebekler yürümeden önce emeklemeye başlarlar ve bu sayede, kaba motor becerilerini geliştirirler.
  • Emekleme evresini başarıyla tamamlayan bebekler, kenarlardan tutarak ayağa kalkmaya ve dik durma alıştırmalarına başlarlar. (Bebeğinizin desteksiz oturabilmeye başlaması, bu aşamaya geldiğinin önemli bir göstergesidir.)
  • Bebeklerin ayakta birkaç saniye de olsa düşmeden durabiliyor olması, yürüme zamanının yaklaşmakta olduğunu gösterir.
  • Bu dönem genellikle 12-18 ay arasına denk gelir; yani bebekler 12. ya da 18. ayda yürümeye başlar.
  • Bazı bebeklerin 12 aydan erken ya da 18 aydan geç yürümesi de olasıdır ve her zaman bir sorun ifade etmez.

Bebekler Neden Geç Yürür?

Yaşı gelmesine rağmen bebeği hâlâ yürümeye başlamayan ebeveynlerin en çok merak ettiği soru budur ve birçok farklı cevabı bulunabilir. En yaygın sebepler aşağıda sıralanmış olmakla birlikte, bebeğinizin bu kriterlere uymadığı durumda, atılacak en doğru adım doktorunuza başvurmaktır. Peki, bebeklerin geç yürüme sebepleri nelerdir?

  • Bebeğin fazla kilolu olması
  • Ebeveynlerin yeterli desteği sağlamaması
  • Ya da yürüme denemelerinde düşme, korkma gibi travmalar yaşaması
  • Emekleme konusunda yeterince iyi olması ve yürümeye çalışma ihtiyacı hissetmemesi

Bebeğinizin sağlıklı gelişim eğrisini ve ideal kilosunu Persentil Hesaplayıcımız ile takip edebilirsiniz.

Bebeklere Yürüme Nasıl Öğretilir?

  • Öncelikle bebeğinizi zorlamamalısınız ki olumsuz duygular ile yürümeyi bağdaştırmasın.
  • Ayrıca, bebeğinizin kollarından tutarak yürütmeye çalışmak da bebeğinizin omurgasına zarar verebilir.
  • Bebeğinizin yürümesi için kaba motor becerilerinin yeteri kadar gelişmiş olması gerekmektedir; bu sebeple, Tummy Time Egzersizleri gibi küçük çalışmalarla ona yardımcı olabilir ya da emeklemeye teşvik edebilirsiniz.
  • Bebeğinizin ayaktayken dengesini kurabilmesi ve adım atma öz güvenine sahip olabilmesi için, yürüme çalışmalarında ona destek olabilirsiniz.
  • Ancak düştüğünde telaşlanmamanız ve onu da korkutmamanız gerekebilir. Bırakın bebeğiniz de yürümeyi düşe kalka öğrensin. Ev içi bebek güvenlik önlemlerini aldığınız sürece, bebeğiniz yürüme evrelerini sıkıntısız atlatacaktır
  • Bebeğinizin ilk adımlarını çıplak ayakla atması da denge konusunda ona çok yardımcı olacaktır. İlk adım ayakkabısı kullanmaya başlamadan önce, bebeğinizin çıplak ayakla yürümesini ve dengede durabilmesini bekleyebilirsiniz. Adım atarken tabanlarını hissetmek, bebeğinizin yürüme becerisi için çok önemlidir.
  • Bebeğinizi yalnızca fiziksel anlamda değil, duygusal anlamda da desteklemenizin süreci hızlandıracağını hatırlatmak isteriz. Ellerini bırakıp ayakta durduğunda onu alkışlamak, size doğru yürüme çalışmaları yaptığında onu takdir etmek gibi olumlu davranışlar bebeğinizin yürüme motivasyonunu da arttırır.
  • Ayrıca, bebeğinize bir yürüme arkadaşı edindirmeyi deneyebilirsiniz. Özellikle sesli ve ışıklı olanlar bebeğinizi yürümeye teşvik edebilir.

Yürüteç Bebekler İçin Zararlı Mıdır?

Bebeklerin yürüteçle yürümeyi daha kolay öğrendiği su götürmez bir gerçek; ama maalesef bebeğinizin sağlığını olumlu etkilediğini söyleyemeyiz çünkü;

  • Yürüteçle yürüyen bebekler kendi ağırlıklarını tartmayı yaşıtlarına kıyasla daha geç öğrenirler.
  • Yürütecin sağladığı kolaylık bebeğinize kaba motor becerilerinde gerilik olarak dönebilir; unutmamak gerekir ki her fiziksel kazanım gibi yürümek de vücudun sınırlarının zorlanması ile mümkündür.
  • Yürüteçler bebeklerin belden altını tutar ve sırtlarının denk kalmasını önler. Zaten oldukça esnek bir vücuda sahip olan bebekler, sırtlarını dik tutmayı da daha geç öğrenirler.
  • Yürüteç bebeklerin düşmesini engeller ve bu birçok ebeveyn için tercih edilesi bir özelliktir. Ancak bebeğinizin yürümeyle birlikte denge kurma, düşerken denge sağlamak için belirli refleksler gösterme, karın kaslarını kullanarak üst vücudunun stabilitesini sağlama gibi becerileri edinmesi gerekmektedir. Yürüteç kullanan bebeklerde bu refleksler geç gelişebilir ya da akranlarına kıyasla körelebilir.
  • Ayrıca, bebeğinizin yürürken ayaklarını görmesi de önemlidir ve yürüteç maalesef bunu da engeller.

Bu sebeple, bebeğinize yürüteç kullandırmak yerine yürüme arkadaşına alıştırmanız ve bu şekilde yürümeye teşvik etmeniz daha sağlıklı olacaktır.

Ayrıca, bebekler için jimnastik ve faydaları hakkında da okuma yapmanızı tavsiye ederiz.

Sıkça Sorulan Sorular

Bebekler ne zaman yürümeyi öğrenir?

Bebekler genellikle 12-18 ay arasında yürümeyi öğrense de bebeklerin yürümeye başladığı aylar, belirli yürüme evrelerinin tamamlanıp tamamlanmamasına göre değişebilir.

Bebeklerin geç yürüme sebepleri nelerdir?

Bebeklerin geç yürüme nedenlerinin başında fazla kilo, yürümeye gerek duymamak ya da yeterli motivasyona sahip olmamak, kaba motor becerilerinin henüz yeteri kadar gelişmemiş olması gelmektedir.

Yürüteç kullanmak bebeklere zararlı mıdır?

Yürüteç kullanan bebekler, sırt kaslarının gelişimi, kaba motor hareketlerinin gelişimi ve yeni refleksler edinmede yaşıtlarından geri kalırlar.

İlk adım ayakkabısı ne zaman kullanılmalıdır?

Bebeğin çıplak ayakla adımlamayı ve denge kurmayı öğrenmesinin ardından, ilk adım ayakkabısı kullanılabilir; ancak bebeğin çıplak ayakla yürümeye teşvik edilmesi de çok önemlidir ki yürüme becerilerini geliştirebilsin.