8 aylık bebek gelişimi süreci, bebeğin fiziksel gelişiminin hızlı olduğu ve merak, ilgi ve öğrenmenin gözle görülür şekilde belirgin olduğu bir evre olarak bilinmektedir. 7. aydan itibaren neden- sonuç ilişkisi kurma konusunda gelişen bebeğiniz, 8. aydan itibaren oyunları kavramaya dâhi başlayabilir. Peki 8 aylık bebek gelişiminde bebeğiniz başka neler yapabilir ve siz neler yapabilirsiniz? Budizzz ailesi olarak, bu ve benzeri sorularınıza yanıt verebilmek adına oluşturduğumuz bu yazıda, merak ettiğiniz her şeyi bulabilirsiniz. Bebeğinizin sağlığı ile ilgili daha ayrıntılı bilgi edinmek ve hazırlıklı olmak için, uzman görüşleri doğrultusunda oluşturduğumuz ebeveynlere tavsiyeler blog 'umuza da göz atabilirsiniz.
İçerik |
8 Aylık Bebeğin Boy ve Kilosu |
8 Aylık Bebek Oyuncakları |
8 Aylık Bebeğin Uyku Düzeni |
8 Aylık Bebeğin Beslenme Düzeni |
Parmak Gıda Nedir?
|
8 Aylık Bebeğin Boy ve Kilosu
Cinsiyet |
Boy |
Kilo |
Erkek |
69.8 cm |
8.8 kg |
Kız |
69 cm |
8.2 kg |
Yukarıda belirtilen değerlerin hepsi, 8 aylık bebeklerin ortalama boy ve kiloları göz önüne alınarak oluşturulmuştur ve bebekten bebeğe değişim gösterebilmektedir.
- 8. aydan itibaren bebeğinizin boy ve kilo artışını, yalnızca aylık olarak takip etmeniz yeterli olacaktır.
- 8. ayda bebeğinizin ortalama 500 gram alması ve 1 cm uzaması beklenmektedir. Ancak; beslenme programındaki değişiklikler ya da genetik faktör nedeniyle bu rakamlar değişebilmektedir.
- 8 aylık bebeğin boy ve kilosunda asıl dikkat edilmesi gereken nokta, geçen aya kıyasla bir büyüme durması olup olmamasıdır.
8 Aylık Bebeğin Aşı Takvimi ve Doktor Kontrolü
'8 aylık bebek hangi aşıları olmalıdır?' sorusu, ebeveynler tarafından oldukça merak edilmesine rağmen, 8. ayda bebeğinizin olması gereken herhangi bir aşı bulunmamaktadır.* Geçmişe dönük aşılarında herhangi bir aksama olmaması durumunda, 6. aydan sonraki ilk aşıları 12. ayda olmalıdır.
* Kaynak: Sağlık Bakanlığı Bebek Aşı Takvimi
8 Aylık Bebek Neler Yapabilir?
- 8. ayda bebeğinizin gelişiminde en çok gözünüze çarpacak olan şüphesiz ki sosyal becerilerindeki artış olacaktır.
- Evet- hayır gibi sözlerin anlamlarını öğrenmeye başlayan bebeğiniz, bu tarz dönüşlerinizi kendi davranışlarıyla da bağdaştıracak ve neden- sonuç bağlantısı kurarak, davranışlarını şekillendirecektir.
- Ayrıca geçtiğimiz aylarda taklit yeteneğini kullanarak çıkardığı anne ya da baba gibi kelimeleri, gerçek anlamlarıyla da kullanacaktır.
- Eskiden tek heceleri kullanan bebeğiniz, birleşik heceleri bir araya getirmeye ve cümle kurar gibi sesler çıkarmaya başlayabilir.
- Bye bye yapmayı, giden birinin ardından el sallamayı öğretmek için de 9. ay doğru bir zamandır.
- 8 aylık olan bebeğiniz, birlikte oynadığınız oyunları öğrenmeye de başlayacak, hangi oyunda neler yapması gerektiğini bilecek ve hatta oyuncaklarını size göstererek, oynamak isteyecektir.
- Sevdiği oyuncakları elinden almak istediğinizde tepki verebilir ve oyuncaklarını sıkıca kavrayarak ya da elden ele değiştirerek, sizden kaçırabilir.
- Kas gelişimine bağlı olarak, mobilyaları tutarak ayağa kalkabilir ve mobilyalara dayanarak ayakta durabilir. Elzem olmasa dâhi koltukları tutarak yürümeye başlayabilir.
- Eskiden yüz üstü bıraktığınızda oturur pozisyona gelmesine sevindiğiniz bebeğiniz, artık ayağa dâhi kalkabilir.
- Dengesini sağlama konusunda daha başarılı olan bebeğinizin üst gövde hareketlerinde çok daha tutarlı ve bilinçli olduğunu da gözlemleyebilirsiniz.
- Parmaklarını kullanmak konusunda ustalaşmaya başlayan bebeğiniz, kulplu biberonlar sayesinde bardak kullanmayı öğrenebilir.
- 8. aydan itibaren, dünyayı keşfetme konusunda da kendini geliştiren bebeğiniz, nesneleri çok daha ayrıntılı incelemeye ve amaçlarını anlamaya çalışabilir. Örneğin, ilk defa karşılaştığı bir nesneyi ağzına sokarak tanımaya çalışmanın yanı sıra elinde çevirerek şeklini algılar, yere vurarak ses çıkarıp çıkarmadığını kontrol eder ve boyutuna uygun deliklere sokmaya çalışır ve amacını çözmek ister.
- Yabancılarla arasındaki mesafe giderek güçlenen ve sevdiği birinin yokluğunu kolayca fark eden bebeğiniz, 'bebeklerde ayrılık korkusu' denen olguyu da yaşamaya başlayacaktır.
Bebeklerde Ayrılık Korkusu Nedir?
Bebeklerde nesne kalıcılığı olarak bilinen olgu gelişmiştir ve yaklaşık 6. aydan itibaren, bebekler yanlarında olmayan bir nesnenin ortadan tamamen kaybolmadığını, göremediği, duyamadığı, dokunamadığı bir yerde var olmaya devam ettiğini kavrarlar. Ancak var olmaya devam ettiğini bildiği nesnelerin neden yanında olmadığını ve ne kadar süre olmayacağını kavrayamayan bebek terk edilmek ve yalnız kalmak gibi kaygılar yaşar; uyandığında sizi göremeyip ağlamasının ya da siz işten geldiğinizde yaşadığı büyük sevincin altında da bu neden yatmaktadır. Ayrı kalacağınız sürenin kısalığını kavrayamayan bebeğiniz, kendini güvensiz ve savunmasız hissederek, ağlama krizlerine girebilir.
Bebeklerde Ayrılık Korkusu Nasıl Geçer?
8 aylık olan bebeğinizin ayrılık korkusunu tamamen yenmenin bir yolu yoktur; hatta farklı sosyal senaryoları kavramaya başlayacağı ilerleyen aylarda, bu korku daha da alevlenecektir. Ayrılık korkusunun neredeyse tamamen geçmesi için bebeğinizin 3. yaşına kadar beklemeniz gerekebilir. Ancak aşağıda sıralanan yöntemleri deneyerek, bebeğinizin ayrılık korkusunu hafifletebilirsiniz.
- Bebeğinizi tanımadığı bir bakıcı ya da kreşe bırakmamaya özen gösterin. Eğer çalışan ebeveynlerseniz ya da herhangi bir sebeple evde olamıyorsanız, bebeğinizi bırakacağınız kişiye önce alıştırmalı ve beraber vakit geçirerek, bebeğinizde o kişiye karşı güven duygusunun oluşmasını sağlamalısınız.
- Bebeğiniz bakacak kişinin, özenle seçilmesi de çok önemlidir; çünkü bebekler bakıcılarına karşı da güven ve sevgi beslerler ve bakıcı değişiklikleri, hafızalarında terk edilme deneyimi olarak yer edebilir. Bu sebeple, uzun süreli bakıcılık yapabilecek ve bebeğinizin siz yokken yaşadığı ayrılık korkusundan kaynaklı huysuzluklarına ve ağlama krizlerine sabırla, sevgiyle yaklaşacak bir bakıcı bulmanız çok önemlidir.
- Bebeğinizi bakıcısıyla bırakmadan önce, bakıcılık yapacak kişinin 20- 30 dakika kadar erken gelmesini ve sizinle vakit geçirmesini de rica edebilirsiniz. Birlikte geçireceğiniz bu zaman sayesinde, bebeğiniz sizin gidişinize daha az tepki verecektir.
- Ayrıca, işe gitmeden önce bebeğinizin herhangi bir sağlık sorunundan muzdarip olmadığına ve tok, uykusunu almış olmasına dikkat etmelisiniz.
- Bebeğinizin sizden uzak kalmaya yeni başlayacak ise ayrılık sürenizi adım adım uzatmayı deneyebilir ve bebeğinize yeni duruma alışması için zaman tanıyabilirsiniz.
- 8 aylık bebek gelişim sürecine ulaşan bebeğiniz neden- sonuç ilişkilerini kurmakta eskisine kıyasla çok daha başarılı olduğu için, siz dışarı kıyafetlerinizi giydiğinizde, çantanızı aldığınızda ya da ayakkabınızı giyerken onu bırakıp gideceğinizi anlayabilir ve ağlamaya başlayabilir. Böyle bir durum var ise bebeğinize gözükmeden evden çıkmayı asla bir çözüm olarak görmemelisiniz.
- Sizin evden birden çıkmanız bebeğinizin ayrılık kaygısını daha da güçlendirir ve gidişinizi anlamlandırmakta güçlük çeker. Ancak her gün belli saatlerde hazırlanan ve evden çıkan ebeveyninin rutinlerini gözlemleyen ve eve geri geldiklerini bilen bebeğiniz, sabah rutinlerini gerçekleştirip evden çıktığınızda duruma daha kolay alışacak ve geri geleceğinizi zamanla kavrayacaktır.
- Gitmeden önce bebeğinize neden gittiğinizi ve ne zaman geri geleceğinizi, net bir şekilde anlatmanız da bebeğinizin ayrılık anksiyetesini azaltacak ve size duyduğu güveni sağlamlaştıracaktır.
- Ayrıca, bebeğinizle geçirdiğiniz saatlerin kaliteli olması, ona ilgi ve şefkat göstererek güven duygusunu güçlendirmeniz de ayrılık korkusunu azaltabilir.
- Son olarak hatırlatmak isteriz ki 3 yaşından önce bebeğinizi yatılı bir eve bırakmanız ve sizden ayrı kalmasına izin vermeniz, bıraktığınız kişi büyük anne ve büyük babaları dâhi olsa tavsiye edilmemektedir.
Yukarıda önerilen yöntemleri uyguladığınız ve bebeğinizle aranızdaki sevgi- güven ilişkisini canlı tuttuğunuz sürece, bebeğinizin ayrılık korkusu tetiklenmeyecek ve 1.5 ilâ 3 yaşında kendiliğinden kaybolacaktır.
8 Aylık Bebeğin Gelişimi İçin Neler Yapılabilir?
- Bebeğinizin hafızasının da geliştiği 8. ayda, bebeğinize öğrenmesi için daha fazla veri sunabilirsiniz. Mesela tanıdığı insanların kimler olduğunu ya da akrabalık unvanlarının hangi bağlar doğrultusunda verildiğini bebeğinize açıklayabilirsiniz.
- Halihazırda sıklıkla kullandığı nesnelerin adlarını zaten bilen bebeğinize, yeni aletlerin, oyuncakların ya da hayvanların isimlerin öğretebilirsiniz. Her şeyin amacını da öğrenmeye çalışan bebeğinize, aletlerin işlevlerini ve hayvanların çıkardıkları sesleri de öğretebilirsiniz.
- Bebeğinize kitap okumanız ve okurken tonlamalara ya da dramatizasyona özen göstermeniz de bebeğinizin dil gelişimine ve kelime dağarcığına katkı sağlayacaktır. Ayrıca dramatizasyon ve tonlama sayesinde, bebeğiniz iletişim becerilerini ve hayal gücünü de geliştirir.
- 8 aylık olan bebeğiniz konuşamasa dâhi nesnelerin amaçlarını merak edeceğini önceden belirtmiştik; bebeğinizin merakını gidermek için davranışlarınızın neden ve sonuçlarını da anlatabilir ve mantıklı bağlantılar kurmasını sağlayabilirsiniz.
- Bebeğinizin yürümeyi öğrenmesi ve sınırlarını zorlaması için, sevdiği oyuncakları televizyon ünitesi ya da koltuk gibi yükseltilerin üzerine koyabilir ve ayağa kalkarak almasını sağlayabilirsiniz.
- Yürüteç kullanımı konusunda belli kaygılar ve tartışmalar hâlâ sürse dâhi bebeğinizin ittirerek ya da yanına alarak yürüyebileceği yürüme arkadaşları, bebeğinizin yürüme becerisini geliştirmek için yararlı olabilir.
- Bebeğinizin ince motor gelişimini desteklemek için ise, kulplu bebek bardaklarından yararlanabilir ve kendi kendine su içmeyi öğrenmesini de sağlayabilirsiniz.
- Bebeğinizin yabancılara karşı olan korkusunu ve ayrılık korkusunu yenmesi için ona sosyalleşebileceği alanlar yaratabilirsiniz. Arkadaş ziyaretleri, akran etkinlikleri ya da hâlâ yapmadıysanız diş buğdayı partisi bizim önerebileceğimiz seçenekler.
8 Aylık Bebek Oyuncakları
Bebeğinizin fiziksel ve zihinsel gelişimini desteklemek için, her ay yeni oyuncaklar almak zorunda hissettiğinizi biliyoruz; ancak ebeveynlerin kapıldığı bu his, doğru değildir ve gelişim düzeyine bağlı olarak oyuncakları farklı amaçlar için kullanmak da iyi bir seçenektir. Bu durumu göz önüne alarak, bebeğinizin 7 aylık bebeklere uygun oyuncakları da 8. ayda, yeni oyunlarla birlikte kullanılabilir.
- Daha önceki aylarda oynadığınız ahşap blokları, bebeğinizin şekil, renk ve boyutları kavraması için kullanıyordunuz. Artık bu oyuncaklarla oynarken oyuncakların nasıl işlediğini de tekrar tekrar anlatabilir ve bebeğinizin oyuncağı farklı yönleriyle de kavramasını sağlayabilirsiniz. Örneğin; farklı şekillerdeki nesneleri yerlerine takmaya dayanan ahşap bloklarla oynarken, 'Kare olanı buraya taktığımızda sığmıyor; o yüzden başka yere takmalıyız. Sen göster bakalım, nereye girecek.' gibi cümleler kurabilirsiniz.
- Sevdiği oyuncaklarını saklayarak, bulmasını isteyebilir ve hareket etmesini sağlayabilirsiniz. Eğer bulmasını istediğinizde sizi dinlemiyorsa, sesli bir oyuncağının sesini açarak da saklayabilirsiniz. Emin olun, hemen aramaya başlayacaktır.
- Bebeğinize bu ay da yeni bir oyuncak hediye etmek istiyorsanız, yeni bir yapboz ya da basit müzik aletlerinden alabilirsiniz. Müzik aleti seçiminde dikkat etmeniz gereken ise müzik aletinin parçalarının kopmaya müsait olmaması ve çubuk gibi bebeğinizin gözüne girebilecek parçaları olmamasıdır.
8 Aylık Bebek Gelişiminde Uyku Düzeni
- 8. ayda bebeğinizin sabah ve öğlen olmak üzere 2 kez gündüz uykusuna yatması beklenmektedir.
- 8 aylık bebeklerin deliksiz bir gece uykusu çekmesi ya da gecede bir kez beslenme amaçlı uyanması beklenmektedir. Ancak unutmamanız gerekir ki bebeğinizin uyku düzeni, değişikliklerden çok çabuk etkilenebilmekte ve bozulabilmektedir.
- 8. ayda bebeğinizin uyku gerilemesi yaşamasının nedeni , diş çıkarıyor olması ya da ayrılık korkusu olabilir.
- 8 aylık bir bebeğin kendi yatağında uyuması gerekmektedir; çünkü ebeveynleriyle birlikte uyumaya devam eden bebeklerin, gelecek yaşlarda öz güven sorunu ya da birey olma bilinciyle ilgili sorunlar yaşadığı gözlemlenmiştir.
- Eğer bebeğiniz sizden ayrı yatmaya alışamıyorsa ve yatmadan önce anne sütü emmek, ayakta sallanmak ya da kucakta olmak istiyorsa uyku eğitimi verebilir ve bebeğinizi yalnız uyumaya alıştırabilirsiniz.
- Ayrıca 8 aylık bir bebeğin uykusu, dış uyaranlar nedeniyle bölündüğünde tekrar, zorlanmadan uykuya dalması, sağlığı için gerekli olan yeterli uykuyu alması için çok önemlidir. Ancak bazı bebekler, bu alışkanlığı edinmekte yaşıtlarına kıyasla daha inatçı olabilir ve 1 yaşına kadar, ağlayınca uyanma ve tekrar uyuyamama sorununu yaşayabilir.
- Eğer bebeğiniz yukarıda bahsedilen uyku sorunlarından herhangi birini yaşıyorsa, beyaz gürültü seslerinden yardım alabilir ya da bebeğiniz ağladığında devreye giren Budizzz uyku arkadaşı ile bebeğinizin uyku düzenini korumasına yardımcı olabilirsiniz.
8 Aylık Bebek Gelişiminde Beslenme Düzeni
- 8. ayda bebeğinize ek gıda veriyor olsanız dâhi anne sütüne devam etmeniz, bebeğinizin ihtiyacı olan değerleri sütünüz sayesinde elde etmesi ve bağışıklık sisteminin daha güçlü olması için hâlâ önemlidir.
- Ancak 8. aydan itibaren bebeğinizin anne sütü aldığı öğünleri azaltabilir ve katı gıda ile değiştirebilirsiniz. Bebeğinizin özel durumu olması ihtimaline karşı doktorunuza başvurmanızı ve birlikte beslenme programı oluşturmanızı tavsiye etmekle birlikte, 2 öğün anne sütünün yeterli olduğunu söyleyebiliriz.
- Bebeğinizin farklı besinlerin tatlarını alabilmesi ve çiğneme becerilerinin gelişmesi için, hazırladığınız mamaların pütürlü olmasına özen göstermelisiniz.
- 7. aydan itibaren başlamanız tavsiye edilen Bebek Liderliğinde Beslenme Yöntemi (BLW), bebeğiniz için hâlâ faydalıdır. BLW hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayınız.
- 8. ayda bebeğinizin ek gıda alımını desteklemek için, parmak gıdalara da başlayabilirsiniz. Bu sayede bebeğiniz yemeklere daha meraklı olabilir ve iştahı artabilir.
Parmak Gıda Nedir?
Bebeğinizin baş parmağı ve işaret parmağı arasında tutarak, kendi başlarına yiyebilecekleri yemeklere parmak gıda adı verilmektedir. Hem bebeklerin yedikleri gıdaları çok yönlü algılamalarını hem de beslenmeyi eğlenceli hale getirerek iştah artışı sağlamak için tercih edilmektedir.
Parmak Gıdanın Faydaları
- Beslenmeyi, bebeğiniz için yalnızca bir gıda takviyesi olmaktan çıkartır ve keşfetme süreci haline getirir.
- Bebeğiniz için beslenme saati daha keyifli hale gelir ve hem iştahı artar hem de yeni gıdaları reddetmek yerine, kolayca kabullenebilir.
- Bebeğinizin beslenme saatinden keyif alması, sizi televizyon ya da telefon eşliğinde yemek yedirme zorluğundan kurtarır ve bebeğinizin ekran süresini azaltmış olur.
- Bebeğiniz katı gıda yerken eğlenmenin yanı sıra besinleri yumuşak/ sert, parlak/ soluk, acı/ tatlı ve benzeri birçok yönden algılamasını sağlar.
- Bebeğinizin kendi kendine beslenmeyi öğrenmesi ve mama koltuğu ile aile yemeklerine katılması, özgüvenini arttırır ve ileride daha girişken bir birey olmasının temellerini atabilir.
- Tıpkı Bebek Liderliğinde Beslenme yönteminde olduğu gibi parmak gıda alımında da bebeğinizin yiyecekleri, parmaklarıyla kavramaya ve ağzına götürmeye çalışması, el- göz koordinasyonunun yanı sıra ince motor gelişimini destekler.
Parmak Gıda Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Parmak gıda seçerken, bebeğinize vermeyi düşündüğünüz gıdaları tatmak ve belirli soruların cevaplarını aramak, en uygun yöntemdir. Sormanız gereken soruları ve cevaplarını, sizler için bir araya getirdik:
- Ağzıma attığımda kolayca eriyor mu? (Evet!)
- Damağımla zorlanmadan ezebiliyor muyum? (Evet!)
- Yeterince pişmiş mi? (Evet!)
- Sebze sapı ya da meyve kabuğu içeriyor mu? (Hayır!)
- Pişmese dâhi yumuşak mı? (Evet!)
- Yeterince olgunlaşmış bir meyve/ sebze mi? (Evet!)
- Bir çay kaşığından büyük lokmalara mı ayrılmış? (Hayır!)
Yukarıda sorulara parantez içindekileri cevapları verebileceğiniz her besin, bebeğiniz için uygun bir parmak gıdadır. Ancak, bebeklerin yememesi gereken besinler tabii ki parmak gıda olamaz.
Parmak Gıda Tavsiyeleri
- Çok iyi pişmiş ve lokma ya da parmak boyutundaki sebzeler
- Lokma boyutunda didiklenmiş et, tavuk ya da balık ürünleri
- Çok iyi pişmiş makarna
- Minik doğranmış bol sulu meyveler (kavun, karpuz gibi)
- Brokoli ya da karnabahar gibi sebzeler (çok iyi pişmek koşuluyla)
- Banabileceği püreler eşliğinde bebek ekmeği parçaları
8 aylık olan bebeğinizin yaşına uygun gelişim özellikleri ve yapmanız gerekenleri, bu yazımızda açıklamaya çalıştık. Ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi 8. ay bebeğinizin hayatında köklü değişimleri de yanında getirecek ve bebeğinizde kabızlık , uyku gerilemesi , ishal gibi sorunlara sebep olacaktır. Bu gibi durumlarla nasıl baş edebileceğiniz ve ne zaman doktorunuza başvurmanız gerektiğini öğrenmek için, uzman görüşleri doğrultusunda hazırladığımız ebeveynlere tavsiyeler blog 'umuza da göz atabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
8 aylık erkek bebeğin boyu ve kilosu ne kadardır?
8 aylık erkek bebeğin ortalama boyu 69.8 cm ve ortalama kilosu 8.8 kg’dır.
8 aylık kız bebeğin boyu ve kilosu ne kadardır?
8 aylık kız bebeğin ortalama boyu 69 cm ve ortalama kilosu 8.2 kg’dır.
8 aylık bebeğim neden uyumuyor?
8 aylık bebeğin uyumama nedeni genellikle, 6. aydan sonra başlayan diş çıkarma dönemi ile ilgilidir ve bu süreç bebeklerde uyku gerilemesine neden olur.
8 aylık bebek neler yiyebilir?
8 aylık bebeğinize parmak gıda verebilir ya da bebek yoğurdu, bebek ekmeği gibi ev yapımı sağlıklı ürünler yedirebilirsiniz.