Bebeğinizle koskocaman 9 ayı geride bıraktınız ve şimdi karşınızda bebeğinizin ayaklandığı, kendi isteklerini belli etmeye, sizinle iletişim kurmaya başladığı 10 aylık bebek gelişimi dönemi var. Bu dönemde sizi, bebeğinizle bol iletişim ve bol oyunun yanı sıra bazı yeni sorumluluklar da bekliyor. Sizin ve bebeğinizin mutluluğuna değer veren Budizzz ailesi olarak, 10 aylık bebeğinizin gelişiminde sizi nelerin beklediği ve neler yapmanız gerektiğini açıklamaya ve size yardımcı olmaya çalıştık.
İçerik |
10 Aylık Bebeğin Boyu ve Kilosu |
10 Aylık Bebek Oyuncakları |
10 Aylık Bebeğin Uyku Düzeni |
10 Aylık Bebeğin Beslenme Düzeni |
Bebeği Sütten Kesmek |
10 Aylık Bebeğin Boyu ve Kilosu
Cinsiyet |
Boy |
Kilo |
Erkek |
72.7 cm |
10 kg |
Kız |
71.6 cm |
9.2 kg |
Tabloda verilen değerler, 10 aylık bebeklerin ortalama boy ve kiloları göz önüne alınarak oluşturulmuştur ve değerler, genetik faktör, beslenme ve benzeri sebeplerle değişiklik gösterebilmektedir.
10 Aylık Bebek Neler Yapabilir?
- 10 aylık bebeğinizin ilk adımlarını atmaya ramak kalmış olabilir. Hiç beklemediğiniz bir anda bebeğinizin yürümesine tanık olursanız şaşırmamalısınız.
- 10 aylık bebeklerin tamamı yürüyemese dâhi neredeyse hepsi bir yerden destek alarak ayağa kalkabilir ya da mobilyalardan tutunarak yürüyebilir.
- Yürümeyle birlikte daha fazla yeni olgu keşfederek, daha meraklı bir bebek haline gelebilir.
- Bebeğiniz oturur pozisyondayken ayağa kalkabilir ya da yüzüstü yatırıldığında kendini kaldırarak oturabilir.
- Hareketliliğinin yanı sıra el becerileri de artan bebeğiniz, evdeki çekmeceleri karıştırmak, sehpaların üzerindeki eşyaları incelemek için eline almaya çalışmak gibi davranışlarda bulunabilir. Bebeğinizin bu tarz davranışları, birçok ev kazasına da davetiye çıkarabileceği için bebekler için evde alınacak önlemlere mutlaka uymalısınız.
- El becerileri son derece gelişmiş olan 10 aylık bebeğiniz, küçük objeleri ve oyuncaklarını rahatlıkla kavrayabilir, atabilir ya da sizin attığınız yumuşak bir topu yakalamaya çalışabilir.
- Parmak gıdaları kavrayarak kendi kendine beslenebilir ve masada aile bireyleriyle yemek yemeye başlayabilir.
- İsteklerini daha profesyonelce belli etmeye başlar ve hoşuna gitmeyen bir durumla karşılaştığında daha inatçı olabilir. Örneğin, beğenmediği gıdaları vermeye çalıştığınızda kaşığı tutarak ittirebilir ya da çıkardığı seslerle yemeyeceğini anlatmaya çalışabilir.
- Henüz konuşmaya başlayamasa dâhi heceleri düzgünce çıkartmakta ve sesli- sessiz harf kombinasyonunu daha kolay telaffuz edebilmektedir.
- Geçen aylarda isteklerini ağlayarak belli etmeye çalışan bebeğiniz, artık çıkardığı seslerle de kendi dilini oluşturmaya ve sizinle iletişim kurmanın yolunu bulmaya başlayacaktır.
- Aranızdaki iletişimin artmasıyla birlikte ilişkiniz daha da güçlenecek ve bebeğiniz sizden ayrılmakta daha çok zorlanacaktır. Daha önceki aylarda da yaşadığınız ayrılık korkusu sorunu, 10. Ay ile 18. Ay arasında en yüksek seviyesine gelecektir.
10 Aylık Bebeğin Gelişimi İçin Neler Yapılabilir?
- Öncelikle yukarıda da belirttiğimiz gibi 10 aylık bebeğinizin ayrılık korkusu en yüksek seviyelere ulaşmış olacaktır ve travmatik etkilerin ortaya çıkmaması için size büyük sorumluluk düşmektedir. Ayrılık korkusu ile baş etme yolları hakkında daha fazla bilgi alarak, bebeğinizi rahatlatacak yöntemleri deneyebilirsiniz.
- Bebeğinize yürüme konusunda destek olabilir ve kollarından tutarak kısa yürüyüşler yapmasına yardımcı olabilirsiniz. Bu sayede bebeğiniz hem ayaklarına daha fazla güç vermeyi öğrenecek hem de dengesini kurmakta daha başarılı olacaktır.
- Bebeğinize bir yürüme arkadaşı edindirmek de faydalı olabilir.
- Bebeğinizin daha özgür ve tehlikelerden uzak bir şekilde yürümeyi öğrenmesi ve keşfe çıkabilmesi için, evde bebek güvenliği için gerekli önlemleri almanız da çok önemlidir.
- Bebeğinizin diş çıkarma dönemi huzursuzlukları ve buna bağlı gelişen uyku düzeni sorunlarını çözmek için diş kaşıma oyuncaklarından yardım alabilir, gözetiminiz dâhilinde olmak koşuluyla havuç kemirmesini sağlayabilir ya da beyaz gürültü yardımıyla sakinleşerek uyumasını ve sağlığı için gerekli olan uykuyu almasını sağlayabilirsiniz.
- Bebeğinizin dil gelişimi ve hayal gücünü desteklemek için ona kitap okuyabilirsiniz; bu etkinlik aranızdaki bağı güçlendirmek ve ayrılık korkusuyla baş etmek için de faydalı olabilir.
- Bebeğinize çıktığınız kısa yürüyüşlerde ona yeni karşılaştığı bitkileri ya da hayvanları tanıtabilir, hayvanların çıkardıkları sesleri de öğreterek, dünyayı keşfetmesine yardımcı olabilirsiniz.
- Sevdiği şarkıları birlikte dinleyerek el çırpmak, dans etmek gibi minik beceriler elde etmesini de sağlayabilirsiniz. Bu sayede, bebeğiniz yalnızca eğlenmekle kalmaz, el- göz koordinasyonunu ve bedensel becerilerini de geliştirir.
- 10 aylık bebeğinizin sosyal becerilerinin de gelişmeye ihtiyacının olduğunu ve yalnızca aile bireylerinin artık ona yeterli gelmediğini göz önünde bulundurarak, bebeğinize sosyalleşebileceği alanlar yaratmaya da özen göstermelisiniz. Akranlarıyla oyunlar oynamasını sağlamak ya da bebeğinizi oyun gruplarına dâhil etmek yararlı olabilir.
- Bebeğinizin yaşına uygun boya kalemleri alarak birlikte karalama yapabilir ya da bebeklerin notalara alışması için önemli olan çocuk şarkılarını dinleyebilirsiniz. Birlikte yapacağınız bu etkinlikler hem bebeğinizin yeteneklerinin gelişmesini sağlar hem de yatkın olduğu alanları daha kolay tespit edebilirsiniz.
- Bu etkinlikler esnasında, bebeğinizin hangi elini kullandığına karışmamanız ve bebeğinizi zorlamamanız da çok önemlidir; çünkü sol elini kullandığı için uyarılan ve sağlak olmaya zorlanan çocukların, büyüdüklerinde öz güven sorunları ve el becerilerinde yetersizlik gibi problemler yaşaması daha yüksektir. Bu sebeple, bebeğinizi özgür bırakmanızı ve el becerilerini istediği gibi geliştirmesine destek olmanızı öneririz.
10 Aylık Bebek Oyuncakları
Her geçen gün bebeğinizin becerilerine bir yenisinin daha eklendiği ve ilgilerinin çok hızlı dağıldığı 10. ayda, bebeğinizin gelişimini desteklemek için hangi oyuncakları almanız gerektiğiyle ilgili kaygılarınız olduğunu biliyoruz. Ancak, bebeğinizin gelişimini oyuncaklarla desteklemek yalnızca yeni oyuncaklar almak demek değil, eski oyuncaklarla yeni oyunlar oynamak ve bebeğinizin farklı yönlerini geliştirmesini sağlamak demektir. Bu sebeple yazımızda, 9 aylık bebek oyuncakları ve daha öncesinde kullandığınız oyuncaklarla oynayabileceğiniz yeni ve geliştirici oyun fikirlerini sizinle paylaşmaya alıştık.
- Bebeğinizin doğduğu günden beri ilgisini çeken çıngıraklı ya da oyuncakları, 10 aylık olduğunda yürümesini ve emeklemesini teşvik etmek için kullanabilirsiniz. Çıngıraklı bir topu yuvarlayarak, peşinden giden bebeğinize egzersiz yaptırabilir ya da sakladığınız bir sesli oyuncağı bulmasını isteyerek yürüme pratiği yapmasını sağlayabilirsiniz.
- Daha önceki aylarda birbirine çarparak sesler çıkarmak için kullandığı ahşap blokları, artık bebeğinizin şekil, boyut ve renk algılarının gelişmesi için kullanabilirsiniz. Tek yapmanız gereken, bu blokları ayırt edici özelliklerine göre ayırmak, sıralamak ve bebeğinizi de aynısını yapmaya teşvik etmektir.
- Bebeğinize ilk aydan itibaren eşlik eden, küçük pelüş oyuncaklar olduğunu biliyoruz; bu oyuncakları bebeğinize vererek, size geri vermesini isteyebilir; sonrasında almasını söyleyerek yeniden ona uzatabilir ve bu şekilde devam edebilirsiniz. Sizin için çok basit bir oyun dâhi olsa, bu pratik bebeğinizin bazı fiilleri öğrenmesini sağlamanın yanı sıra el becerilerinin gelişimine de katkı sağlayacaktır.
- Basit müzik aletleri
- Boyama kitabı ve kalemler
- Yaşına uygun sesli kitaplar
- Yapbozlar
10 Aylık Bebek Gelişiminde Uyku Düzeni
10 aylık bebeğinizin, gündüz 2’şer kez ve akşam bir tane deliksiz olmak üzere 3 farklı uyku saatinin olması beklenmektedir. Ancak bebeğinizin hareketlilik düzeyi ya da sizin ev rutininize bağlı olarak bazı değişiklikler söz konusu olabilir. Burada dikkat etmeniz gereken nokta bebeğinizin kaliteli uyuması ve standartlara tamı tamına uymasa dâhi kendine özgü bir uyku düzeninin olmasıdır. Eğer uyku rutini hakkında sorularınız varsa, bebeklerin uyku düzeniyle ilgili en çok merak edilen sorular ve cevaplarını bir araya getirdiğimiz maddelere göz atabilirsiniz:
- Bebeğimin uyku düzenini oturtmak için ne yapmalıyım? Bebeğinizin uyku düzeninin oturması için uygulayabileceğiniz en kolay yöntem, bir uyku rutini oluşturmanızdır. Örneğin, bebeğinize uyku öncesi duş aldırmak, masaj yapmak ya da beyaz gürültü seslerini dinletmek, son derece işe yarar yöntemlerdir.
- Seyahatlerde ve tatillerde bebeğimin uyku düzeni bozulur mu? Bu sorunun cevabı, tamamen sizin sergilediğiniz davranışlara bağlıdır. Eğer seyahatlerde ya da tatillerde bebeğinizin rutinlerini devam ettiremiyor ve alışık olduğu uyku ortamını sağlayamıyorsanız, evet bozulur. Ancak bebeğinizin sahip olduğu uyku alışkanlıklarını sürdürmesini sağlamanız, uyku düzeninin bozulmasını da engelleyecektir. Örneğin, bebeğinize bir uyku arkadaşı edindirmeniz, seyahatlerde de alışık olduğu huzur ve güven ortamından mahrum kalmamasını ve sahip olduğu düzeni korumasını sağlar. Eğer seçiminizi Budizzz beyaz gürültü sensörlü uyku arkadaşı yönünde yaparsanız, sahip olduğu askı sayesinde, arabada seyir halindeyken dâhi olsa bebeğinize ihtiyacı olan ortamı sunabilir.
- Bebeğimi kendi odasında mı yatırmalıyım ya da benimle uyumaya devam etmesi bir sorun mu? Evet! Bebeğinizin, çocukluk çağında daha öz güvenli ve girişken bir çocuk olabilmesi için, sizinle ayrı odalarda yatması gerektiği, birçok uzman tarafından tavsiye edilen uyku alışkanlığıdır.
- Bebeğimi kendi odasına nasıl alıştırabilirim? Bu, ebeveynlerin en çok merak ettiği ve bebeklerinin ağlamasından korktukları için adım atmaya çekindikleri bir sorudur. Ancak endişelenmeyin; çünkü bebeğinizi ağlatmadan da kolayca uyku eğitimi vermek mümkündür ve her ne kadar 3. aydan itibaren verilmesi önerilse de 10. ay da geç değildir. Çok hızlı öğrendiği ve yeni alışkanlıklar edindiği bu dönemde, yeni uyku alışkanlıklarını da hemen edinecektir.
- Bebeğimi kendimle hiç mi yatırmamalıyım? Ayrı odaya alıştırdığınız bebeğinizin kokusunu içinize çekerek uyumayı özlediğinizi biliyoruz ve size bir müjdemiz var: Tabi ki, bebeğinizle birlikte uyuyabilirsiniz ve bu kaçamaklar uyku alışkanlıklarının bozulmasına neden olmaz. Dikkat etmeniz gereken tek konu, birlikte uyuma kaçamaklarınızın 3 gece üst üste olmamasıdır; çünkü o zaman kaçamak yapmış değil, bebeğinize yeni alışkanlığı edindirmiş olursunuz.
- Bebeğim ben odasından çıkarken ağlıyor, ne yapmalıyım? Ayrılık korkusunun en çok yaşandığı 10- 18 aylar arasında, bebeğinizin sizin yokluğunuza tepki vermesi ve sizi hep yanında istemesi normaldir. Odadan çıkmadan önce, bebeğinizle konuşarak ona yan odada olduğunuzu ve sabah yanına geleceğinizi anlatmanız ve uyku öncesinde, odasında biraz birlikte vakit geçirmeniz, sorunu çözmenize yardımcı olacaktır.
10 Aylık Bebek Gelişiminde Beslenme Düzeni
- 10 aylık olan bebeğiniz günde yaklaşık 5 kere beslenmelidir. Ancak, bebeğinizin ana öğünlerinde fazla yemeyi reddetmesi durumunda bu rakamı arttırabilirsiniz. Unutmamalısınız ki her bebeğin alışkanlıkları kendine özeldir ve beslenme konusunda bebeğinizi zorlamak, sindirim sorunlarına davetiye çıkartır.
- Bebeğinizin beslenme programının en önemli unsuru anne sütü olmaya devam de etse, artık gıda gıdaların yanı sıra kendiniz için hazırladığınız yemekleri de bebeğinize tattırmaya başlayabilirsiniz. Ancak yemeklerinizin az tuzlu ve baharatsız olmasına dikkat etmek koşuluyla…
- Ayrıca verdiğiniz ev yemeklerinin besleyici olduğundan da emin olmalısınız, örneğin bebeğiniz için hazırladığınız bir ev yapımı ekmeğin besleyiciliği yüksekken, sulu gıdaların yanında yediği ekmek yalnızca midesini doldurmasına sahip olabilir.
- Eğer bebeğinizle uygulamak istediğiniz özel bir beslenme biçimi var ise, doktorunuza başvurarak sağlıklı bir program hazırlayabilir ve bebeğinizin yeni alışkanlıklarını şekillendirmeye başlayabilirsiniz. Sanılanın aksine, şekersiz beslenme programları ya da vejetaryen diyetler, doktor kontrolünde ve bilinçli uygulandığı takdirde, bebeklerde büyüme bozukluklarına neden olmaz.
- Artık katı gıda yemeye oldukça alışkın olan bebeğiniz, daha pütürlü püreler yemekte de zorlanmayacaktır ve bu sayede, çiğneme yeteneklerini geliştirmenin yanı sıra besinlerin tatlarını daha iyi almaya başlayacaktır.
- Peki, 10 aylık bebek sütten kesilir mi? Öncelikle belirtmek isteriz ki çocuk ve yenidoğan sağlığı konusunda da otorite kabul edilen Dünya Sağlık Örgütü, bebeğinizin 2 yaşına kadar düzenli anne sütü alması gerektiğinin altını çiziyor. Ancak sağlık sorunları, iş nedeni ya da benzeri herhangi bir sebeple, bebeğinizi emziremiyorsanız, 10 aylık bebeğinizi sütten kesebilirsiniz. Merak etmeyin, bebeğinizin yediği ek gıdalara dikkat ettiğiniz ve sağlıklı bir beslenme programı takip ettiğiniz sürece, bebeğinizin bağışıklığı hiç de korktuğunuz gibi düşmeyecektir.
Bebeği Sütten Kesmek
Öncelikle belirtmek isteriz ki 10 aylık bebeğinizin beslenme programının olmazsa olmazlarından biri hâlâ anne sütüdür; ancak herhangi bir sebepten dolayı bebeğinizi sütten kesmeyi düşüyorsanız, sağlıklı bir süreç geçirmek için aşağıda açıklanan yöntemlerden birini uygulayabilirsiniz. Bebekleri sütten kesme sürecinde en çok uygulanan bu 2 yöntemden hangisinin size uygun olduğuna karar verdikten sonra, sürecin ne sizin ne de bebeğiniz çok sancılı olmayacağını düşünüyoruz.
Bebeği Bir Anda Sütten Kesme
Birçok ebeveyn tarafından uygulanan bir anda sütten kesme yöntemi, iğrendirme ya da iğrendirmeyi izleyen ayrılık gibi iki farklı yöntemi kapsıyor. Her ne kadar çok yaygın bir yöntem dâhi olsa, Budizzz ailesi olarak, aşağıda belirtilen nedenler sebebiyle bu yöntemi uygulamanızı tavsiye etmiyoruz.
- İğrendirme: Adından da anlaşılacağı üzere, bebekleri memeden iğrendirmeye dayanan bu yöntem, bebeğin kendi isteğiyle memeyi reddetmesini hedeflemektedir. Bu amaçla memeye acı biber sürülerek bebeğin rahatsız olması sağlanır. Ancak emzirme yalnızca bir beslenme ritüeli olmadığı ve anne- bebek arasındaki yoğun bir bağı ve güven duygusunu da içerdiği için, tercih edilmesi doğru bir yöntem değildir ve bebeğinizle aranızda sorunlara neden olabilir.
- Anneden ayırma: İğrendirmenin tek başına yeterli olmadığı durumlarda, bebeğin sütten kesilmesi ve anne sütünü unutması için, bebeğin anneden birkaç gün (anne sütü krizleri geçene kadar) ayrılmasını ifade etmektedir. Ancak özellikle 9. aydan itibaren tavan yapan ayrılık korkusunu tetikleme ihtimali yüksektir ve bebekte ciddi güven sorunlarına yol açabilir.
Bebeği Alıştırarak Sütten Kesme
Bebeklerin yaşam düzenlerinde yapılacak her değişiklik gibi anne sütünden ayrılma da adım adım ve alıştırarak yapılmalıdır; çünkü siz her ne kadar farkında olmasanız dâhi bebeğiniz kendi istekleri ve düzeni olan bir birey ve aniden yapılan değişikliklerden hiç hoşlanmıyor. Bebeğinizi anne sütünden kesmeye alıştırmak için ise;
- Anne sütü emdiği öğünlerini, ek gıdalarla değiştirmeye başlayabilir
- Anne sütü emmek istediğinde ilgisini dağıtmayı deneyebilirsiniz.
Her hafta bir öğününü ek gıda ile değiştirmek ve bu süreçte, anne sütü emdiği saat ve mekanlarda değişikler yapmak, ritüellerinin yavaş yavaş değişmesini ve daha kolay alışmasını sağlayabilir.
10 aylık bebeğin kilosu, boyu, yapabilecekleri ve gelişim düzeyi hakkında bilinmesi gerekenleri, sizler için bir araya getirdik. Eğer bebeklerde ishal , kabızlık ya da öksürme gibi daha genel konularda bilgi almak da istiyorsanız, ebeveynlere tavsiyeler blog 'umuza göz atabilirsiniz. Ayrıca, 10 aylık bebeğin aşı olup olmadığı sorusunun en güncel yanıtı için Sağlık Bakanlığı Bebek Aşı Takvimi 'ni de takip edebilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
10 aylık erkek bebeğin boyu ve kilosu ne kadardır?
10 aylık erkek bebeğin ortalama boyu 72.7 cm ve ortalama kilosu 10 kg’dır.
10 aylık kız bebeğin boyu ve kilosu ne kadardır?
10 aylık kız bebeğin ortalama boyu 71.6 cm ve ortalama kilosu 9.2 kg’dır.
10 aylık bebek oyuncakları nelerdir?
Yaşına uygun müzik aletleri, ahşap bloklar, yapbozlar ve bebek boyama setleri 10 aylık bebek oyuncakları arasında öne çıkanlardır.
Bebeğimi nasıl sütten kesebilirim?
En yaygın sütten kesme yöntemleri iğrendirme, anneden ayırma ya da alıştırarak sütten kesmedir.